Religieuzen in de watten aan zee: "Tijd voor ontspanning én bezinning"

Wilfried mwazge2

Salesiaan Wilfried Meert is al vele jaren aalmoezenier van de vakantieweken van Ziekenfonds MRB, een ziekenfonds voor paters, broeders en zusters. Tijdens deze vakantieweken wordt er enerzijds gefocust op bezinning en retraite, anderzijds is er ook tijd voor een stevige portie ontspanning.

Ziekenfonds MRB organiseert deze vakantieweken met aandacht voor pastoraal al sinds 1975 en hoopt deze te kunnen behouden onder het nieuwe NOVA. In januari versmelt MRB namelijk met alle Christelijke Mutualiteiten tot NOVA.

Ruime portie buitenlucht en goede babbel

"We worden hier niet op dieet gezet, lichamelijk noch geestelijk. De maaltijden zijn verzorgd en de vieringen ook", vertelt Martha Beyers. Het is begin oktober en de zuster van Vorselaar is te gast in Hotel Cosmopolite in Nieuwpoort-aan-Zee, sinds 2000 de vaste stek voor de vakantieweken van Ziekenfonds MRB. Ze neemt voor het eerst deel. "Maar zodra ik aankwam, voelde ik me thuis. De alertheid van de vrijwilligers is opmerkelijk. Ze zien en voelen alles en lossen problemen op vóór je ze uitspreekt. Er wordt ons ook een ruime portie buitenlucht gegund, steeds in het gezelschap van iemand met wie je een goede babbel kunt hebben."

MRB organiseert dit jaar vier vakantieweken en een midweek voor haar leden; stuk voor stuk zusters, broeders, paters en enkele diocesane priesters. "De traditie gaat terug tot 1975, toen we bij wijze van experiment samen met een andere mutualiteit een vakantiehuis in Zandhoven afhuurden", vertelt Jean-Marie Sempels, voormalig werknemer van MRB en vandaag aanwezig als extra duwer voor de rolstoelgebruikers onder de vakantiegangers. "Nadien trokken we naar Gidts en Banneux. Toen het huis op die laatste plek een andere bestemming kreeg, beslisten we de grens voor de religieuzen te verleggen en een hotel te zoeken, iets waar ze uit eigen beweging niet voor zouden kiezen."

Salesiaan Wilfried Meert (links) helpt tijdens de vakantieweken van MRB.
Pastorale element

Salesiaan Wilfried Meert is al vele jaren aalmoezenier van de vakantieweken. In een in het hotel ingerichte kapel verzorgt hij de ochtend- en avondwijdingen en de dagelijkse eucharistieviering. "Oudere religieuzen kunnen vaak niet meer op retraite en in woon-zorgcentra is het ook niet vanzelfsprekend dat ze geregeld de eucharistie meevieren", zegt hij. "Het pastorale element hoort er dus echt bij.”

"Dit jaar zenden we de ochtendwijding voor het eerst ook uit op de televisies in de kamers", vult Sabrina Moerenhout aan. "De meeste vakantiegangers volgen alle vieringen mee. Alleen als het echt gezellig is, klinkt het soms dat God ook even vakantie heeft.”

Kleding voor de 'zussen'

Er is dan ook minstens evenveel aandacht voor ontspanning als voor bezinning. De religieuzen gaan wandelen, zwemmen en trekken op daguitstap. "Voor zusters is het bovendien fijn dat ze eens zelf kunnen winkelen", zegt Wilfried Meert. "Een van de handelaars op de dijk, een man met Pakistaanse roots, kwam ons zelfs eens vragen wanneer de ‘zussen’ nog eens kwamen, zodat hij sobere rokken en blouses kon inslaan."

De vakantieweken zijn nauw verbonden met de werking van MRB door het jaar. "Zo bouwden we bijvoorbeeld een netwerk van ziekenzorgkernen voor religieuzen uit, parallel met de seculiere kernen", zegt Jean-Marie Sempels. "Vrijwilligers in elke regio organiseren elk jaar vijf bijeenkomsten, over de grenzen van ordes en congregaties heen. De werknemers van MRB zijn dan weer bekende gezichten in veel kloosters. We streefden altijd naar een integrale aanpak, waarbij we keken naar de situatie van een patiënt zowel als naar die van het klooster."

"Enige waarvoor ik klooster verlaat"

De vrijwilligers van de ziekenzorgkernen zijn niet zelden dezelfde als degenen die de vakantiewerken bemannen. Daar staan ze in voor de verzorging en verpleging, ze houden nauwgezet medische dossiers over de religieuze vakantiegangers bij en bereiden ontspannende avondactiviteiten voor. "Ze voeren ons ook naar waar we maar willen gaan", vult zuster Bernadette van de Zusters van Barmhartigheid in Ronse aan. "Bijna zestig jaar was ik missionaris in Congo. Nu is dit het enige waarvoor ik het klooster verlaat, dankzij de helpers”, zegt jezuïet Andre Rosier. „Voor ons is dit De Warmste Week."

In januari versmelt MRB dus met alle Christelijke Mutualiteiten tot NOVA. Zal een hoogst specifiek initiatief zoals de vakantieweken na de fusie nog mogelijk zijn? Volgend jaar probeert het huidige team ze alvast te organiseren onder de vlag van Samana. Vrijwilligers en vakantiegangers zijn het immers eens. "Dit kan en mag niet de laatste keer zijn."