Reünie Don Bosco Leusden: on(t)roerend goed

Groepsfoto20oudleerlingen ny9iwo1

Op initiatief van enkele leden van de voormalige Bond van oud-leerlingen van Don Bosco Leusden, vond op 23 april van dit jaar voor de laatste keer een reünie plaats. Dit werd beloond met de aanwezigheid van ruim 100 deelnemers: oud-leerlingen van de Technische School en het Schoolinternaat Don Bosco, enkele Salesianen en oud-leraren, voor wie de huidige eigenaars van het landgoed voor deze gelegenheid hun moderne accommodatie ter beschikking hadden gesteld.

Tweemaal moesten de organisatoren de bijeenkomst op de oude locatie van de Salesianen aan het Leusderend uitstellen, wegens de covidpandemie, maar nu kon de reünie alsnog doorgaan. In het groot restaurant dat achter het ons bekende “Oude Huis” is aangebouwd werd een welkomstwoord gesproken door Harry Maathuis. Hij gaf een toelichting op het genomen initiatief en het eenvoudig dagprogramma waarin de ontmoetingen centraal zouden staan.

Vol programma
Op zijn verzoek sprak salesiaan Gerard Schoorl tijdens de reünie. Hij schetste in grote lijnen de activiteiten van de Salesianen van Don Bosco te Leusden in de jaren van 1937 tot 1999, activiteiten die aanleiding gaven tot de blijvende band met de oud-leerlingen. Doel van Don Bosco’s werken is immers niet meer dan ‘jongeren te begeleiden in hun vorming tot eerlijke burgers en goede christenen’. Door Gerard werden ook een aantal recent overleden oud-leerlingen en salesianen herdacht.

On(t)roerend goed
Na sluiting van het Schoolinternaat in 1984 en verhuizing van de School naar Amersfoort werd het landgoed Leusderend in 1999 door de Salesianen verkocht aan een instituut voor bedrijfsopleidingen. Bewegwijzering op het terrein bevat tal van namen. Daaronder is er één die ons bijzonder aanspreekt: voor het algemeen beheer wordt “Don Bosco – onroerend goed” genoemd.

Aan de beheerder, die onze gastheer was, wordt door ons bevestigd dat Don Bosco onveranderlijk goed zal blijven. Wij allen ervaren hem in ons leven ook als ‘ontroerend goed’.