Salesiaan Artemide Zatti wordt op 9 oktober heilig verklaard

Zatti hm39243

Op zaterdag 27 augustus maakte Paus Franciscus bekend dat de heiligverklaring van Salesiaan-coadjuteur Artemide Zatti zal worden gevierd op zondag 9 oktober 2022.

Na zijn eerdere zaligverklaring op 14 april 2002 werd in april dit jaar bekendgemaakt dat Artemide Zatti nu ook heilig verklaard zal worden. Nu is er dus ook een officiële datum. Zatti wordt samen met de zalige Giovanni Battista Scalabrini (bisschop van Piacenza, stichter van de Congregatie van de Missionarissen van Sint-Carolus en de Congregatie van de Missionarissenzusters van Sint-Carolus Borromeus) op 9 oktober 2022 gevierd.

Zorg voor armen en zieken
Artemide Zatti werd op 12 oktober 1880 geboren in Italië en begon reeds op 9-jarige leeftijd te werken. Toen hij 17 was, verhuisde zijn familie naar Bahia Blanca in Argentinië, waar hij de Salesianen leerde kennen. Zatti voelde zich geroepen tot het leven als Salesiaan en begon in 1900 aan de opleiding tot Salesiaan. Door gezondheidsproblemen verhuisde hij in 1902 naar Viedma in de Andes, waar hij zijn opleiding tot Salesiaan-coadjuteur verderzette. In 1908 werd hij verantwoordelijke voor de apotheek en het ziekenhuis. Zatti beloofde aan Maria zijn leven te wijden aan de zorg voor zieken en armen en hield woord. Zijn leven van inzet voor zieken was gekleurd door zijn eigen ziek zijn - hij wist wat het betekende om ‘patiënt’ te zijn. In het najaar van 1950 ontdekten de dokters dat hij kanker had; hij stierf op 15 maart 1951. Een uitgebreide biografie kan je hier lezen.