Salesiaan Benjamin heeft meer dan 20.000 volgers

Schermafbeelding 2025 02 10 om 12 38 22
Benjamin is directeur van de middelbare school Don Bosco Giel. Foto: Instagram/frère.benjamin

Salesiaan Benjamin, beter gekend als frère Benjamin, is zanger en YouTuber en heeft zo'n 22.500 volgers op Instagram. In het 'echte leven' is deze priester directeur van een middelbare school. Maar of het nu op de speelplaats of op sociale media is, zijn doel blijft hetzelfde: jongeren begeleiden en in hen geloven.

Broeder Benjamin is directeur van Don Bosco Giel en woont in de lokale salesiaanse gemeenschap. De lesmethode van de school is geïnspireerd door Don Bosco en gelooft in 'medeverantwoordelijkheid van de jongeren'. Zo hebben sommige leerlingen inspraak in het schoolcomité, anderen worden opgeleid om zelf Ochtendwoordjes te leiden. 

Met zo'n 22.500 volgers op Instagram mag je frère Benjamin gerust een katholieke influencer noemen. “We komen net uit de theepauze”, vertelt hij tijdens zijn interview met de christelijke nieuwswebsite Aleteia. "Dat is een moment waarop leraren en leerlingen die dat willen thee drinken om de gezelligheid te stimuleren. Dat is typisch voor een salesiaanse organisatie."

Voor iedereen

Don Bosco Giel is een Don Boscoschool in het Franse Normandië met onder meer een beroeps- en landbouwafdeling, een internaat en een algemene middelbare school. De kleine klassen (15 tot 20 per klas) zorgen ervoor dat iedereen zich thuisvoelt. “De school staat bekend om haar vermogen om met elke leerling om te gaan", legt Benjamin uit, die in 2019 de leiding overnam. Waarna hij start met het opsommen van de 'duizenden opties' die worden aangeboden: landbouw, kunst, esthetiek, gendarmerie, veiligheid ...

“Hier verfijnen leerlingen hun smaak en hun keuzes voor later”, benadrukt het schoolhoofd, die allerlei profielen voorbij ziet komen: dyslectische leerlingen, jongeren met een beperking of tieners die kwetsbaar zijn geworden door het leven. “Soms worden leerlingen naar me toe gestuurd voor ongedisciplineerd gedrag, maar ze kunnen ook gewoon even langskomen als ze willen praten”, aldus de priester.

Sommige volgers vertellen me dat ze zijn veranderd
frère Benjamin

Ochtendwoordje

Jongeren vormen het DNA van broeder Benjamin. Elke ochtend om 8.20 uur verzamelt hij de leerlingen voor een Ochtendwoordje in de studieruimte. "Het is een kleine reflectie op het leven”, legt hij uit. “Vandaag heb ik een berg getekend om de weg van Kerstmis naar Pasen te laten zien. We eindigen telkens met een Weesgegroet en ik geef de jongeren een zegen”, voegt de YouTuber toe. 

"Zo'n Ochtendwoordje kan erg divers zijn: van korte verhalen of liederen tot gebedsmomenten. De sleutel is om op kleine, concrete dingen te focussen. Het eenvoudige advies, zeg maar.” Hetzelfde doet Benjamin op sociale media. En de internetgebruikers, de meesten tussen de 15 en 35 jaar oud, blijven terugkomen voor meer: “Sommige volgers vertellen me dat ze zijn veranderd, sommige moslims hebben zich bekeerd tot het christendom, één persoon heeft zelfs de rozenkrans herontdekt”, zegt de priester.

Terugkeren naar God

“Het is geen triviale zaak om met jongeren bezig te zijn. Je moet je bewust zijn van je eigen tekortkomingen en je afvragen of je het niet voor jezelf doet. Maar het gaat echt om het geven van jezelf”, zegt de man die zonder vader opgroeide en op 9-jarige leeftijd werd bekeerd in Medjugorje, een Mariaheiligdom in Bosnië-Herzegovina. Een gebeurtenis die “als een zegel in zijn hart is gegrift”, zoals hij het beschrijft in zijn boek 'Tu as du prix aux yeux de Dieu'. 

“Mijn verlangen is om zoveel mogelijk zielen terug te brengen naar God", besluit frère Benjamin, die de functie van directeur van een veelzijdig college als een missie op maat ziet. Hij bezoekt ook elke maand gevangenen en is geïnspireerd door Psalm 50: “Gebroken, verbrijzeld, dat is wat de Heer behaagt."

Auteur: Aleteia