Salesiaan in Soedan: "Kogels drongen de kamers binnen"

Sudan
De technische school werd stevig toegetakeld

Soedan verkeert nu al twee maanden in een binnenlandse oorlog. Ondanks de vele wapenstilstanden - die meestal niet worden nageleefd - verslechtert de situatie met de dag. Meer dan 1,5 miljoen mensen zijn hun huizen ontvlucht, duizenden zijn omgekomen, de elektriciteit is onderbroken en voedsel is nog steeds schaars.

Niemand verlaat het huis uit angst neergeschoten te worden en de botsingen tussen het leger en paramilitaire troepen blijven zich over het hele land verspreiden. De Salesianen van Don Bosco en Zusters van Don Bosco zijn de enige overblijvende religieuzen in de hoofdstad Khartoem. Zij proberen een noodhulpproject op te starten om 300 families in nood te helpen.

De salesianen werden intussen wel gedwongen de technische school St-Joseph te verlaten vanwege de opmars van de paramilitairen en de onveiligheid in het gebied. Ze zochten hun toevlucht bij de zusters enkele kilometers verderop. "De kogels kwamen onze kamers binnen en we werden gevraagd om te vertrekken. We namen wat kleren mee en vertrokken", legt de directeur van de gemeenschap uit.

We beleven vandaag de ergste momenten van de oorlog
Salesiaan in Soedan

Maar de situatie verslechtert. "We beleven de ergste momenten van de oorlog", gaat hij verder. "Er is zwaar geweervuur we horen het geluid van explosies op ongeveer honderd meter van ons huis. Veel mensen zijn met hun kinderen naar hier gekomen om te schuilen. We zijn samen met de zusters naar de kapel gegaan en hebben de rozenkrans gebeden. Toen een van de dichtstbijzijnde benzinestations werd geraakt, verduisterde zwarte rook de lucht."

Naderend gevaar

De moeilijke communicatie en de onmogelijkheid om het huis te verlaten, maken het onhaalbaar om contact op te nemen met de technische school in de hoofdstad. "We verblijven nu in Shajara, op zo'n zeven kilometer van Khartoem", vertelt de salesiaanse directeur. "Omdat de telefoonnetwerken en het internet niet stabiel zijn, kunnen we geen contact met onze collega's van de technische school opnemen. Het is moeilijk om te weten wat er gebeurt en hoe de oorlog verloopt. De gevechten lijken nu naar het zuiden te gaan, waar wij ons bevinden", voegt hij eraan toe.

Hulp

Misiones Salesianas, het salesiaanse missiekantoor in Madrid, heeft een noodproject opgezet om 300 gezinnen te helpen. Het project zal onmiddellijke hulp bieden aan degenen die het zwaarst getroffen zijn door het conflict in Soedan en zal blijven werken met de ontheemde bevolking. De hulp gaat naar studenten en medewerkers van salesiaanse scholen, parochianen van salesiaanse parochies en hun families. Een eerste zending van meer dan € 93.000 is voor dit project bestemd en zal bestaan uit voedselhulp, toegang tot drinkwater, medische zorg en bescherming.

Door het conflict in de hoofdstad, dat op 15 april begon, zijn al meer dan 1,5 miljoen mensen hun huizen ontvlucht. Velen van hen zijn op de vlucht geslagen in buurlanden als Tsjaad, Egypte, Zuid-Sudan en Ethiopië. Het officiële dodental dat in ziekenhuizen wordt bijgehouden, is ongeveer 1.200 doden en meer dan 6.000 gewonden, maar dit is zeker niet volledig.

Auteur: Tim Bex