Salesiaan schrijft boek over humor in de zorg

Ondeugendezorg k9ny1pi

Humor is onmisbaar in zorgrelaties. Zo klinkt het in het nieuwe boek van Roger Burggraeve, salesiaan van Don Bosco. Samen met auteur Linus Vanlaere schreef hij het boek Ondeugende zorg: humor in Gekkenwerk, dat zopas uitgegeven werd door uitgeverij Lannoo.

“Humor maakt het mogelijk om erkenning te geven aan mensen die antipathie of zelfs irritatie oproepen”, legt Roger Burggraeve uit. “De tragische aspecten van hulpverlening maakt ze leefbaar. Tegelijk helpt humor om een balans te vinden: in plaats van cynisch te worden of net hyperactief, helpt ze om dicht bij kwetsbare mensen te zijn en blijven. Kortom: met humor houd je er de pit in, geef je adem aan je engagement voor mensen en aan je goesting om door te gaan. Ondeugende zorg is een ode aan die kracht, in het besef dat zorg altijd onvolmaakt is.”

“Via getuigenissen, praktijkverhalen en dialoog gaat dit boek, net zoals humor, op zoek naar nieuwe en onverwachte perspectieven", gaat hij verder. "Het wijst op ruimte tussen de regels van de zorgorganisatie, geestig, speels en gevoelig voor verrassende meerzinnigheid. Bovenal schept het ruimte voor een menselijke, doorleefde en ondeugende zorg.”


Meteen een tweede boek

Op 15 september 2020 zal het boek Ondeugende zorg: humor in Gekkenwerk verschijnen, amper een dag later kreeg Burggraeve opnieuw goed nieuws. “Woensdagnamiddag is uitgeverij Peeters langs geweest om mijn allernieuwste boek binnen te brengen: To love otherwise: Essays in Bible Philosophy and Ethics”, besluit de salesiaan.