Salesiaanse bakkerij in Bethlehem: brood vol liefde

Salesiaanse bakkerij
In deze salesiaanse bakkerij worden broden uitgedeeld aan de meest behoeftigen

"Tijdens de Ramadan gaat onze bakkerij al om 1.30 uur open", vertelt bakker Ibrahim Matta. Nog voor zonsopgang arriveren de moslims en een paar uur later druppelen de christenen binnen in deze salesiaanse bakkerij op de kruising van Madbasseh Square en Paul VI Street in Bethlehem (Palestina).

"Dit brood heet 'hamam', wat duif betekent. In Bethlehem zijn wij de enigen die het altijd hebben gemaakt", vertelt Ibrahim terwijl hij net voor zijn dienstwisseling nog enkele klanten bedient. Zijn eigen dienst begon om tien uur 's avonds en hij kneedde de hele nacht door. "Bloem, zout, gist en water. We voegen nooit suiker toe, zodat het brood ook geschikt is voor mensen met bloedafwijkingen." Ibrahim, duidelijk trots op zijn werk, leerde de stiel van bakkers die speciaal vanuit Italië naar Bethlehem kwamen.

Stad van het Brood

Toeval is het niet, want Bethlehem betekent 'Stad van het Brood'. In deze bakkerij die zich rond de werkplaatsen van de salesiaanse beroepsschool bevindt, zijn meel en solidariteit dan ook het cement.

In 1863 stichtte pater Antonio Belloni, een missionaris die later salesiaan werd, het eerste weeshuis in het Heilige Land. "Deze bakkerij werd aanvankelijk gebruikt om de jongeren te voeden. Later werd het brood ook verkocht, maar solidariteit bleef centraal staan. Zo worden er ook broden uitgedeeld zonder dat mensen ervoor betalen. Dankzij internationale solidariteit en lokaal ondernemerschap - een platform van ngo's steunt dit initiatief - worden in deze bakkerij jaarlijks ongeveer 450 broden uitgedeeld aan de meest behoeftigen. Elk gegeven brood vertelt het bijzonder verhaal van gezinnen die worstelen om de eindjes aan elkaar te knopen."

Sociaal ondernemerschap

Gigi Bisceglia is coördinator van het platform dat deze verschillende ngo's groepeert. "Deze salesiaanse bakkerij herverdeelt brood onder de meest behoeftigen en is reeds sinds de oprichting een vorm van sociaal ondernemerschap", verklaart hij de keuze om dit initiatief te steunen. "In de 'Stad van het Brood' moeten de ontwikkeling en solidariteit van deze oude bakkerij zeker voortgezet worden!"

Auteur: ANS (Foto Avvenire)