Salesiaanse mediadiensten komen samen in Venetië

Church 3015728 1920 zybegkt

Ontmoeting van de gedelegeerden voor de Sociale Communicatie van de salesiaanse provincies in Europa (van Lissabon tot Wroclaw, van Brussel tot Napels).

Op 10 mei 1884 roept Don Bosco zijn salesianen op om naar de jongeren toe te stappen, daar waar zij met een kloppend hart aanwezig zijn. ‘Loop naar de pomp!’, zou hij erbij gezegd kunnen hebben. Exact 134 jaar later komen gedelegeerden van alle salesiaanse mediadiensten samen in Venetië om het over die ‘pomp’ te hebben maar dan anno 2018: het internet. Op het wereldwijde web zoeken jongeren elkaar op om te spelen, te chatten, te studeren, gevoelens te delen, plannen te maken, enzovoort.

Hieronder leest u enkele dingen die tijdens de gesprekken aan bod kwamen:

  • De nieuwe technologieën geven ons de kans om op een nieuwe wijze bij de jongeren te zijn. Het is mogelijk om ook ‘salesiaans’ aanwezig te zijn, dit wil zeggen: transparant, authentiek, volgens onze roeping; en om er met een nieuwe taal te spreken over de waarheid, de goedheid, het schone. Jongeren zijn vandaag met velen aanwezig op de digitale speelplaats.
  • De aankomende bisschoppensynode is echt van tel. Wij, salesianen, moeten dit volgen, bekend maken, verspreiden, ... Want jongeren zijn onze corebusiness.
  • Paus Franciscus riep de Salesiaanse Familie al eerder op met de woorden: “Begeleid, vergezel de jongeren op de sociale media en heb aandacht voor het voluntariaat bij de armen.”
  • Via de nieuwe sociale media dienen we te evangeliseren en op te voeden. Maar let op: het gaat om de inhoud, de content, het ‘to be’ is belangrijker dan het medium. We brengen ‘fake news’ als we geen vreugde uitstralen. Onze paus spreekt voortdurend over die vreugde: de vreugde van het evangelie – Evangelii gaudium, de vreugde de liefde – Amoris Laetitia, Gaudete et Exsultate).
  • De mariale dimensie van het mediabeleid, is de aandacht voor de preventieve hulp aan jongeren.
  • Jezus was een meester in ‘storytelling’, evenals Don Bosco. Toch weten we mensen nog te weinig te boeien voor het verhaal van Don Bosco. De sleutel voor het succes van storytelling is authenticiteit, echtheid en oprechtheid.

Het delen van praktijkervaringen geeft iedereen een extra dosis energie en inspiratie om verder te bouwen aan een vrolijk en evangelisch bewogen mediabeleid. Want zoals Don Bosco zelf al zei: “Het volstaat niet om de zaken te weten, je moet ze ook in de praktijk zetten.” Avanti!