Salesiaanse missionaris Antonio César Fernández vermoord

839e7eb21f29f9046e9535f886295240 XL kdrewrc

Op vrijdag 15 februari werd Antonio César Fernández, sdb, gedood door jihadi's. De tragedie vond plaats in Burkina Faso op 40 km van de zuidelijke grens.

Helaas, het uur van martelaren. Een tragische dood heeft de salesiaanse Congregatie in Afrika getroffen. Onze geliefde medebroeder Antonio César Fernández, van de AFO Provincie (Franstalig West-Afrika), werd op vrijdag 15 februari 2019, na 15.00 uur, door jihadistische huurmoordenaars in een hinderlaag neergeschoten.

Pater César was op terugweg naar zijn gemeenschap in Ouagadougou (Burkina Faso) met twee medebroeders die de aanval overleefden. Ze keerden terug uit Lomé (Togo) waar ze hadden deelgenomen aan het zevende Provinciale Kapittel van deze provincie. Hun auto werd gestopt na de douane van Cinkassé (grensplaats). César werd gescheiden van de andere twee medebroeders en neergeschoten door terroristen die later vluchtten. Vier Burkinabé-douaniers werden door dezelfde terroristen gedood.

Antonio César Fernández werd 72 jaar geleden geboren in Pozoblanco, Spanje, op 7 juli 1946, hij was 55 jaar lang salesiaan waarvan 46 jaar priester. Hij had zich sinds 1982 als missionaris in verschillende Afrikaanse landen aangeboden. Zijn eerste opdracht was in Lomé ( Togo) en momenteel was hij verantwoordelijke in de salesiaanse gemeenschap van Ouagadougou, in Burkina Faso.

We bidden voor zijn eeuwige rust. Hij had zijn leven voor Afrika aangeboden en zijn aanbod werd volledig aanvaard. We vragen hem om met ons te bidden voor zijn provincie, waar hij met de eerste groep zendelingen in Lomé (Togo) aankwam. Hij was ook de stichter van de parochie van Maria Hulp der Christenen, en de eerste leraar van novicen gedurende 10 jaar.

Deze aanval maakt deel uit van de golf van geweld die Burkina Faso sinds 2015 treft. Sinds enkele weken zijn de terroristische dreigingen toegenomen naar aanleiding van de vijfde conferentie van staatshoofden van de Sahel G5*, waarvan Burkina Faso het huidig voorzitterschap heeft.

Moge de Verrezen Heer medebroeder César verwelkomen met zachtaardigheid naast allen die hun leven hebben gegeven aan de salesiaanse missie, en moge Maria Hulp der Christenen, van wie hij zo hield, hem verwelkomen met de genegenheid van de Goede Moeder van de Hemel.

Bekijk hier hoe Antonio César Fernández zijn roeping omschreef in een videoboodschap (Spaans gesproken met Engelse ondertiteling).


*Sahel G5 is een institutioneel kader voor coördinatie van regionale samenwerking in ontwikkelingsbeleid en veiligheidskwesties in West-Afrika. Het werd opgericht op 16 februari 2014 in Nouakchott, Mauritanië, op een top van vijf Sahellanden: Burkina Faso, Tsjaad, Mali, Mauritanië en Niger.