Salesianen in de bres voor Oekraïne: "Ook onze provincie wil helpen"

Oekrai ne i9o5t0x

De oorlog in Oekraïne woedt steeds heviger en elke dag krijgen we verschrikkelijke beelden vanuit het Oost-Europese land te zien. Ter plekke zijn de salesianen van Don Bosco non-stop in de weer om families en jongeren op te vangen, maar ook wereldwijd draagt de Salesiaanse Familie haar steentje bij.

“De situatie is tragisch”, vertelt de Oekraïense provinciaal Mykhaylo Chaban. “Zoals iedereen weet, startte Rusland een oorlog. Ze hebben ons volk aangevallen, onze vrijheid afgepakt en willen ons land weer het hunne maken. Ons volk verzet zich en ons leger probeert zich - ondanks de beperkte middelen - te verdedigen. Er zijn veel slachtoffers onder de soldaten, maar ook onder de burgers. Overal in Oekraïne bestaat het gevaar van bombardementen en onze hoofdstad Kiev heeft het zwaar te verduren, net als de gebieden die aan Rusland grenzen.”

“We blijven tot het allerlaatste moment bij de mensen en willen diegenen zijn die hen hoop geven” – Mykhaylo Chaban (provinciaal van Oekraïne)

Blijvende aanwezigheid
“Wij, salesianen, zijn in de verschillende steden aanwezig. We blijven bij de mensen tot het allerlaatste moment en proberen diegenen te zijn die teleurgestelde mensen hoop geven", gaat Mykhaylo verder. "We creëren ruimte voor vluchtelingen in onze salesiaanse structuren, maken schuilplaatsen, enzovoort. Ik vraag u allereerst om voor Oekraïne te bidden, maar ook om open te staan als er vluchtelingen naar uw land komen. Ik dank u voor al uw hulp en steun.”

Al 50 kinderen opgevangen in Slowakije
Ook de salesianen wereldwijd hebben al verschillende initiatieven en acties op poten gezet. “In samenwerking met de salesianen in Oekraïne en met de plaatselijke politie hebben we al vijftig kinderen naar één van onze weeshuizen kunnen brengen”, vertelt Štefan Kormančík, salesiaan in Slowakije. “De bus zal nog terugkeren om meer hulp te bieden.”

“We willen voor zoveel mogelijk Oekraïense jongeren een plaats vinden en hen met open armen verwelkomen” – Don Bosco Youth-Net

“Wij startten een solidariteitsnetwerk op om te zien hoe onze jongeren de Oekraïense jongeren kunnen helpen”, klinkt het bij Don Bosco Youth-Net. “Een eerste idee is om Oekraïense jongeren te verwelkomen via ons Europees Solidariteitskorps-programma en extra plekken te openen voor de komende maanden. We willen ook op lange termijn een match te vinden zodat jongeren uit Oekraïne langer op een bepaalde plaats kunnen verblijven.”

Financiële hulp
Voor de provincies die wat verder weg liggen, is het moeilijker om materiële hulp te bieden, maar ook bij hen is de solidariteit groot. Zo heeft de Italiaanse provincie al een mooi bedrag gedoneerd en zal ze ook de bouw van een schuilkelder tegen luchtaanvallen financieren. Daarnaast hebben onder meer de Spaanse, de Ierse, de Sloveense, de Britse en een aantal Indiase provincies al een bijdrage gestort.

“Ook onze provincie zal een bedrag overmaken en bekijken hoe we nog meer kunnen betekenen voor het Oekraïense volk” – Wilfried Wambeke

Ook onze provincie (Vlaanderen-Nederland) blijft niet bij de pakken zitten. “We zullen een eerste bedrag overmaken en daarna evalueren we de situatie verder”, aldus provinciaal Wilfried Wambeke. “Indien het conflict blijft aanhouden, zullen we verdere stappen nemen en bekijken hoe we nog meer kunnen betekenen voor het Oekraïense volk.”

Wie zelf wil steunen, kan een bedrag doneren op het rekeningnummer IBAN BE27 4272 1008 4573, BIC KREDBEBB. Gelieve duidelijk te vermelden dat je gift voor Oekraïne bestemd is. Wij kunnen jammer genoeg geen attesten bezorgen.