Salesianen maken zich op voor het Provinciaal Kapittel

Layer2019 mzzf9wq

Dit jaar is het Provinciaal Kapittel* (PK) georganiseerd in voorbereiding op het Algemeen Kapittel* (AK) dat plaatsvindt in 2020 te Turijn. Voor de eerste sessie zijn de salesianen van 3 tot 6 maart 2019 in Torhout. Voor de tweede sessie komen ze samen in Oud-Heverlee op 1 mei 2019. We vroegen aan Eric Haelvoet, sdb, hoe hij zich heeft voorbereid.

Hoe heb je je voorbereid op het PK?

Met onze gemeenschap van Groot-Bijgaarden hadden we drie deugddoende voorbereidingsmomenten. Als lid van de voorbereidende commissie was ik aanwezig op een tiental vergaderingen, waarin we zowel de strategie als heel wat praktische zaken bespraken. Het is altijd tof samen na te denken, vooral als de communicatie optimaal verloopt. Uiteraard las ik alle voorbereidende documenten. Het zijn heel wat bladzijden geworden. Doorheen heel die tijd bad ik samen met velen om de Geest. Want als Hij het huis niet bouwt, kapittelen we tevergeefs.

Wat is volgens jou de belangrijkste vraag die gesteld gaat worden op het PK?

De belangrijkste vraag van het kapittel:

‘Welk soort salesiaan hebben onze jongeren nodig? Zowel hier en nu, als in de toekomst.’

Jongeren zijn onze eerste doelgroep. Daarom is nadenken over de jeugd van nu zeer belangrijk. Wat zijn hun sterke punten en waarvoor vragen ze hulp en begeleiding? Maar daarnaast hebben nog twee afzonderlijke commissies twee andere documenten voorbereid: het geactualiseerd vormingsdirectorium voor onze provincie en enkele juridische kwesties, die vanuit onze oversten van Rome werden voorgelegd.

Wat verwacht je van het PK in het algemeen?

Mijn verwachtingen? Ik verwacht een sereen kapittel met een open communicatie, waarin we rekening houden met de mening van vele mensen die op voorhand hun mening gaven, zoals tijdens de online bevraging en de open denkdag te Oud-Heverlee. Ik verwacht over het hoofdthema niet veel maar wel krachtige besluiten.

Hoe bewaar jij je concentratie tijdens een lange vergaderingen?

De concentratie behouden tijdens de vergaderingen valt mee: na zoveel kapittels heb ik nogal wat routine opgebouwd. En tussen de werkblokken is er voldoende rust en ontspanning voorzien, zodat onze geest het 3,5 dagen kan volhouden.


*Het Provinciaal Kapittel (PK) is het hoogste overlegorgaan binnen een salesiaanse provincie. Onze salesianen behoren tot de provincie België-Noord & Nederland (BEN). Wilfried Wambeke is de huidige provinciaal. Wereldwijd zijn er meer dan 100 provincies, waarvan don Àngel Fernàndez de Algemeen Overste is. Het hoogste overlegorgaan van al deze provincies samen, is het Algemeen Kapittel (AK).