Salesianen ongerust over medebroeders in Ethiopië

ET mdet0pt

In Tigray, een regio in Noord-Ethiopië, woedt al sinds begin november een burgeroorlog. De regio is intussen nog steeds gesloten voor hulporganisaties. Ook onze congregatie uit haar bezorgdheid, want er is nog steeds geen contact geweest met 25 medebroeders die in het gebied werken.

“De situatie is erg gespannen. Er kan van alles gebeuren en we hebben geen informatie omdat de communicatie, zowel internet als telefoon, is afgesneden”, vertelt een salesiaan in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië, aan het persbureau van de Congregatie voor de Evangelisatie van de Volkeren.

Gebrek aan essentiële goederen

De 25 medebroeders werken in vier verschillende gemeenschappen in de Tigray-regio. “Het laatste contact dat we met een van hen hadden, is intussen tien dagen geleden. Hij vertelde toen dat essentiële goederen zoals elektriciteit, gas en voedsel schaars beginnen worden. Met de anderen hadden we nog geen contact.”

De gevechten in Tigray begonnen op 4 november toen minister-president Abiy Ahmed een militaire actie startte tegen het Tigray People's Liberation Front. Duizenden mensen zijn omgekomen, tienduizenden zijn naar het naburige Soedan gevlucht en miljoenen mensen zijn ontheemd en hebben hulp nodig.

87-jarige salesiaan
De Spaanse salesiaan Alfredo Roca, 87 jaar oud, behoort tot de priesters met wie het contact is verloren. "Hij kwam hier aan in de jaren tachtig en was hier dus al tijdens de oorlog tegen de communistische regering van Mengistu (Haile Mariam) en tijdens het conflict met Eritrea. Hij heeft helaas veel ervaring met dit soort situaties.”