Sara: "Heel enthousiast over de pedagogie van Don Bosco"

Sara 9fh8hwa

Sinds 1 juli mag De Takel zich een aanwinst rijker noemen. De 19-jarige Sara Rowshan uit Duitsland komt het team uit Oostende versterken in het kader van een ESC-uitwisseling. Sara zal gedurende twee maanden in de kustgemeente verblijven.

Het European Solidarity Corps (ESC) biedt Europese jongeren de kans om vrijwilligerswerk te doen, een stage te lopen of te werken een project in eigen land of in het buitenland. Sara legt ons uit hoe deze nieuwe uitdaging tot stand kwam.

Muzikale misdienaar
“Mezelf eerst kort even voorstellen. Ik ben dus Sara, 19 jaar uit en afkomstig uit Duitsland. Mijn vader is Iraans, dus eigenlijk ben ik half Duits en half Iraans. Helaas heb ik niet veel contact met mijn verwanten aan vaders kant, dus het is lang geleden dat ik voor het laatst in Iran was. Ik heb twee kleine broertjes, dus ben erg blij dat ik niet de enige vrouw in huis ben – ik heb een zeer goede relatie met mijn moeder. In mijn vrije tijd ben ik veel met muziek bezig: ik speel sopraan- en altblokfluit, piano, fagot, klarinet en een beetje gitaar. Daarnaast ben ik misdienaar in mijn parochie, waar ik ook muzikaal betrokken probeer te zijn. Ik doe ook nog aan yoga en ga regelmatig klimmen en fietsen.”

Geen Afrika, wel leerrijke periode
“Van september 2020 tot februari 2021 was ik ontwikkelingsvrijwilliger bij Don Bosco Volunteers. Onder normale omstandigheden zou dit me naar Benin in West-Afrika hebben gebracht, maar door de coronapandemie was dat niet mogelijk. Gelukkig was er een volwaardig alternatief, in de vorm van een Don Bosco Academie. Ik bracht er samen met 22 andere verhinderde vrijwilligers een deel van de tijd door in het Benediktbeuernklooster, daarnaast boden we elkaar workshops aan. De rest van de tijd werd besteed aan jeugdwerk, in de geest van Don Bosco. Zo werkte ik in het noorden van Beieren in een kinderdagverblijf en jeugdzorgcentrum.”

Sara (links) met Lien van Jeugddienst Don Bosco tijdens een rondleiding in Gent.

Fan van familiale Don Boscosfeer
“Ik ben heel enthousiast over de pedagogie van Don Bosco, het werk van de salesianen – en bij uitbreiding het hele team van Don Bosco – en de familiale sfeer die er heerst. Toen ik een e-mail kreeg met informatie over het vrijwilligersproject in Oostende, heb ik gesolliciteerd en werd ik onmiddellijk aangenomen. Ik zal hier gedurende twee maanden een ‘ESC-avontuur’ beleven en de jongeren begeleiden. Dat houdt in dat ik veel met hen zal spelen en praten, activiteiten zal organiseren of mee zal helpen met de geplande evenementen. Ik krijg in deze periode veel steun van de salesianen ter plaatse, het personeel van De Takel, de andere vrijwilligers en Lien (Jeugddienst Don Bosco), die voor de plaatsing en begeleiding van internationale vrijwilligers in België zorgt.

Gitaarlessen begeleiden en film maken
“Wat ik echt graag zou doen tijdens deze twee maanden? De gitaarlessen begeleiden en een korte film over het jeugdcentrum maken. Daarnaast hoop ik veel leuke ontmoetingen te hebben, deel uit te maken van de Don Boscogemeenschap en de typische geest te voelen die ik al heb ervaren tijdens mijn vrijwilligerswerk bij Don Bosco Volunteers. Ik wil ook creatief zijn, ideeën ontwikkelen en zo goed mogelijk bijdragen aan het welzijn van de organisatie.”