Schoolbellen luiden in België voor het recht op goed onderwijs

DB Haacht swd7fah

Ook dit jaar zullen honderden scholen in het hele land op dinsdag 5 oktober de schoolbel extra veel en lang luiden. Waarom? Met deze symbolische actie 'Saved by the bell' wil organisator Studio Globo meer bewustzijn creëren rond het recht op goed onderwijs.

"Leerlingen en leerkrachten zijn soms opgelucht als ’s avonds de bel klinkt. Maar wereldwijd horen meer dan 258 miljoen kinderen en jongeren de schoolbel zelden of nooit rinkelen", klinkt het in een persbericht. "Om allerlei redenen kunnen die kinderen niet naar school gaan. Nochtans is goed onderwijs dé hefboom voor ontwikkeling."

Bellen op de Dag van de Leerkracht
Daarom vraagt Studio Globo aan alle scholen om op 5 oktober de schoolbel extra te laten rinkelen. Dat is de symbolische actie 'Saved by the bell'. "'Saved by the bell' is ook gekoppeld aan de Internationale dag van de Leerkracht. We zetten niet alleen onze eigen leerkrachten in de schijnwerpers, maar ook alle leerkrachten overal ter wereld die vaak in moeilijke omstandigheden het beste van zichzelf geven."

Kwaliteit
Met de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (of SDG’s) vraagt men wereldwijd meer aandacht voor de kwaliteit van het onderwijs. "Het is niet alleen belangrijk dat kinderen en jongeren naar school gaan, ook het aangeboden onderwijs moet van goede kwaliteit zijn om het schooltraject succesvol af te ronden. Alle actoren moeten hun verantwoordelijkheid nemen: de overheid, de schooldirecties, de leerkrachten … maar ook de ouders en de leerlingen zelf. Met 'Saved by the bell' willen we de politici en beleidsmakers herinneren aan hun engagement om de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (of Sustainable Development Goals) te realiseren tegen 2030."

Vorig jaar deden bijna 500 scholen mee; goed voor zo'n 140.000 leerlingen, studenten, leerkrachten en docenten. Tussen de deelnemers ook heel wat Don Boscoscholen. Doet jouw school nog niet mee? Schrijf deze dan zeker nog in!