Leerlingen bouwen 400 huisjes voor zwerfkatten
Lees meer
Erasmusprojecten zitten in de lift en onze Don Boscoscholen springen maar al te graag op die kar. Van dinsdag 9 mei tot en met donderdag 11 mei zijn twee leerkrachten van Salesianos Pamplona - een Don Boscoschool in Spanje – op bezoek in België om eens te komen kijken naar onze manier van werken.
“Dit bezoek is een mooi startschot van onze internationale projectwerking”, vertelt Ingrid De Geyndt. Zij is leerkracht in Don Bosco Halle, maar staat ook in voor de internationalisering. “Het Don Bosco Onderwijscentrum (DBOC) behaalde zopas een VET-accreditatie die ervoor zorgt dat internationale uitwisselingen tussen Europese scholen makkelijker geregeld kunnen worden. Het bezoek van onze Spaanse collega’s is dus een mooie eerste stap. Joaquín (40) en Javier (32) zijn leerkrachten Mechanica en Houtbewerking en komen hier inspiratie opdoen.”
Joaquín en Javier bezoeken een aantal Don Boscoscholen, met Don Bosco Haacht als eerste tussenstop. “We zijn op onze school al een aantal jaren bezig met zulke internationale projecten, maar wegens praktische redenen is het er nu pas van gekomen”, legt Joaquín uit. “Tijdens een meeting in Turijn hebben we Ingrid ontmoet en al snel was duidelijk dat onze scholen (Salesianos Pamplona en Don Bosco Halle) een aantal overeenkomsten vertonen. Van het een kwam het ander en zo zijn we in België beland.”
Het groen, de ruimte, de netheid, het studieaanbod … Impressionant!
Don Bosco Haacht kon alvast inspireren. “Een zeer interessant bezoek”, meent Javier. “Ik vind het straf hoe hier op zo’n professionele manier gewerkt wordt. Het groen, de vele ruimte, de sportaccommodatie, de netheid, het studieaanbod … Impressionant!” Joaquín vult aan: “Vooral de structuur valt me op. In België zitten de leerlingen technisch- en beroepsonderwijs langer op de schoolbanken dan bij ons. Bij ons zijn ze zo goed als afgestudeerd als ze de 'basis' kennen en kunnen. Daardoor komen ze eigenlijk te snel op de arbeidsmarkt terecht en vinden ze vaak geen job. Hier worden leerlingen veel beter opgeleid en opgevolgd. Als ze afstuderen, zijn ze eigenlijk klaar om in het werkveld te stappen. Daarnaast is hier meer eenheid op de school. Bij ons staan de verschillende afdelingen zo goed als los van elkaar. Hier kent iedereen iedereen.”
Toch zijn er ook gelijkenissen. “Het is duidelijk te zien dat we allebei Don Boscoscholen zijn”, glimlacht Javier. “Enerzijds zie je dat op praktisch vlak: bijna overal zie je Don Bosco of het logo van het huisje terugkeren. Anderzijds ook op sociaal vlak: je voelt dat de leerkrachten hier tussen de leerlingen staan en dat zal je bij ons ook merken. Het is een heel inspirerend bezoek waarvan we zeker elementen zullen meenemen naar Spanje. Zo ben ik fan van jullie grote lerarenkamers. Bij ons is het nog te veel in hokjes denken. Letterlijk dan!”
Nu is het aan onze Vlaamse Don Boscoscholen om ook bij te leren en te geloven in het internationale gegeven. Voor zowel leerlingen als leerkrachten uit het beroeps- en technisch 'veld' bieden deze internationale uitwisselingen mooie kansen. “Laat ons deze kans samen grijpen”, besluit Ingrid. “En als start kunnen wij nu misschien met een delegatie van onze Vlaamse scholen afzakken naar Salesianos Pamplona, de school van Joaquín en Javier.”