Spannend kunstexperiment voor Don Bosco Kinderland

462470130 1288670838779153 1225513120660933187 n
De leerlingen volgden de instructies van kunstenaar Hervé Tullet.

Leerlingen uit liefst 306 klassen over de hele wereld hebben gisteren een live workshop gevolgd van de beroemde kunstenaar Hervé Tullet. Van basisschool Don Bosco Kinderland Kortrijk tekenden liefst zes klassen in. “Het was lang uitkijken naar dit experiment”, zegt directeur Ignace Tanghe.

De kinderen van zes klassen van basisschool Don Bosco Kinderland staken dinsdagmorgen samen met de Franse kunstenaar Hervé Tullet (66) de handen uit de mouwen. De man komt uit de reclamewereld en heeft intussen een tachtigtal boeken op zijn naam staan, vertaald in 30 talen. Zijn boek Press Here is een bestseller en staat op de lijst van best verkochte boeken in de New York Times Best Seller List. Hij verkocht er intussen al ruim twee miljoen exemplaren van.

Tullet is een artiest die kinderen aan het werk zet via zijn kinderboeken. Hij werkt deels vanuit Frankrijk en deels vanuit New York. Zijn typische kunst met de kleuren rood-blauw-geel-(zwart) geeft een levendige indruk.

“Voor zijn nieuwste boek Dot Scribble go! ging Tullet de uitdaging aan om wereldwijd op hetzelfde moment een workshop te geven”, zegt directeur Ignace Tanghe. “We tekenden erop in. Het was voor ons een spannend gegeven, want we hadden dit nog nooit gedaan.” (lees verder onder de foto)

462222319 1288670852112485 7717230838127244306 n

Werkwijze

De kinderen kwamen aan de hand van de instructies van Tullet en zijn klanknabootsingen tot kunst. “Er kwamen amper woorden aan te pas”, zegt Tanghe. “De kinderen deden wat de kunstenaar hen vroeg en zo maakten ze een kunstwerk.”

De school kan via de live workshop ook heel wat leerdoelen aanvinken. “Die doelen bereiken de kinderen in een creatieve context”, zegt Tanghe. “In een andere soort taal bijvoorbeeld, die van klanknabootsingen. Het idee is laagdrempelig. Tullet wil er natuurlijk ook zijn nieuwste boek mee promoten.” 

De leerkrachten vonden het eveneens spannend én vernieuwend. “Wij bevinden ons even buiten onze comfortzone”, zegt juf Kaat. “Wie deelnam, kreeg een link. Zo konden de kinderen de artiest aan het werk zien. Zijn boeken zijn meestal zonder woorden. Hij werkt ook vaak gewoon met de basiskleuren.”

Ieder kind kreeg achteraf een deel van de gemaakte werkjes mee naar huis. De ouders konden thuis live mee volgen als ze dat wensten. In België namen ook nog klassen uit Gent, Brussel en Verviers deel.

Auteur: Bron: Het Nieuwsblad