Stadstuin op maat van spelende en lerende jongeren in de Takel

Speeltuig1 knvqmd6

In Oostende heeft Dagcentrum De Takel haar kleine stadstuin opgewaardeerd met enkele uitdagende speeltuigen. Op die manier willen ze zowel de kinderen van het dagcentrum als de jongeren van het jeugdhuis aansporen om voldoende te bewegen. Een welgekomen educatief project in coronatijden dus.

De Takeltuin had met de aanstekelijke muuraankleding, de aanwezigheid van diverse kruiden, groenten en planten en de traditionele speeltuigen zoals een schommel, een trampoline en een balk al heel wat variatie, maar nu doet het dagcentrum er dus nog een waaier aan nieuwe uitdagingen bij.

“Die positieve muuraankleding en het biologische aspect waren al een eerste mooie stap”, legt directeur Kristine Decroos uit. “Die elementen brachten een meerwaarde voor de jongeren die opgroeien in een besloten stadsmidden. Het bio-aspect vergroot niet alleen het enthousiasme van de jongeren, maar het is ook een stap om trots te zijn op eigen verworvenheden en om deze te respecteren.”


Maar nu zet het dagcentrum dus een volgende mooie stap. “Zeg nu zelf, een vier-op-een-rij-spelpaneel, een dynamisch draaitoestel en een streetworkout bestaande uit draaibalken, dat brengt toch nieuw leven in de tuin”, klinkt de directeur enthousiast. “Bovendien is dit ook een duurzame en educatieve stap. De toestellen prikkelen de jongeren tot nog meer beweging om zo hun stripverhaal, avontuurlijke leesboek of huiswerk even aan de kant te leggen. Bewegen doet leven, zeker in deze coronatijd.”


Dankzij de steun van de Oostendse firma Orac Decor kreeg de stadstuin nu dus een mooie upgrade. “Oracdecor staat onder leiding van manager Yves Taillieu. Op 31 augustus 2020 werden de nieuwe toestellen officieel ingezegend door Yves en ICT-administrator Thibault Lingier. De begeleiders waren er natuurlijk als de kippen bij om te zien hoe dit alles zijn plaats kreeg. Vanzelfsprekend volgde er ook applaus bij het knippen van het erelint”, besluit Kristine Decroos.