Stem voor de Vlaamse Jeugdraad en maak mee het verschil

Laag201 tzu23iw

Als je de missie van Don Bosco in één zin moet formuleren, is het wel ‘het welzijn van jongeren garanderen’. Als je de missie van de Vlaamse Jeugdraad moet formuleren, komt die wel erg dicht in de buurt. Vanaf vandaag is het mogelijk om je stem uit te brengen op de kandidaten voor de nieuwe Vlaamse Jeugdraad. Maak jij mee het verschil?

Wat is de Vlaamse Jeugdraad?
De Vlaamse Jeugdraad is de officiële adviesraad voor de Vlaamse Regering. Haar doel is om de stem van kinderen, jongeren en hun organisaties te versterken. Ministers kunnen komen aankloppen bij de Jeugdraad wanneer ze beslissingen nemen die invloed hebben op die groep. Daarnaast brengt de Vlaamse Jeugdraad ook op eigen houtje advies uit over thema’s die kinderen en jongeren belangrijk vinden.

Vijf thema’s
In het voorjaar hield de Vlaamse Jeugdraad een kwalitatief belevingsonderzoek waar meer dan vijftig vrijwilligers in gesprek gingen met meer dan duizend kinderen en jongeren. Uit een lijst van zestien thema’s werden vijf thema’s het meest gekozen.

  • Armoede: armoede beter en effectiever bestrijden met gerichte plannen en juiste informatie.
  • Klimaat: snelle, doeltreffende actie tegen klimaatverandering en meer inzetten op duurzame oplossingen.
  • Gelijke kansen: gelijke kansen voor iedereen ongeacht leeftijd, gender, geaardheid en afkomst.
  • Mentale gezondheid: meer informatie en hulp op maat van kinderen en jongeren. Iedereen moet zich goed kunnen voelen!
  • Mobiliteit: vlot, betaalbaar openbaar vervoer, veilig fietsen en wandelen en wie weet zelfs WiFi op de trein.

Stemmen?
Alle jongeren tussen de 12 en 30 jaar kunnen hun stem uitbrengen van 9 tot 22 november. Je kan je stem uitbrengen op minstens één en maximum acht jongerenkandidaten én op je favoriete thema. Op woensdag 2 december worden de nieuwe adviseurs en de drie nieuwe prioritaire thema’s bekend gemaakt. Vanaf 1 januari 2021 zal het mandaat van de nieuwe adviesraad ingaan voor drie jaar.

Meer informatie? https://vlaamsejeugdraad.be/nl/verkiezingen.