STIP IT-campagne tegen pesten van start: "Kijk niet weg"
De STIP IT-campagne tegen pesten ging gisteren van start met een duidelijke oproep aan omstanders: kijk niet weg bij pestgedrag. Maar wat kan je juist doen als je getuige bent van pestgedrag? Sabine Coppens van het Vlaams Netwerk Kies Kleur Tegen Pesten geeft enkele tips.
Pesten treft 1 op de 3 kinderen en 1 op de 5 jongeren, maar ook volwassenen blijven pestgedrag tegenkomen of dragen de gevolgen ervan nog jaren later mee. Uit onderzoek van Idewe, de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, blijkt dat bijna 15 procent van de werknemers aangeeft ernstig pestgedrag te ervaren op de werkvloer.
Volwassenen die gepest worden, kunnen - net als jongeren - te maken krijgen met angstgevoelens, een laag zelfbeeld en depressie. Het pestgedrag kan leiden tot langdurige stress, wat zowel mentaal als fysiek uitputtend is. Op het werk kan pesten resulteren in verminderde prestaties en verhoogd ziekteverzuim. Daarom slaan Ketnet, MNM en Radio2 opnieuw de handen in elkaar voor STIP IT, de jaarlijkse actie tegen pesten. Ze zullen 3 weken hun schouders onder de campagne zetten.
STIP IT?
Sinds 2012 organiseert Ketnet, samen met het Vlaams Netwerk Kies Kleur Tegen Pesten, jaarlijks een actie om kinderen te inspireren om elkaar niet te pesten. Van 2012 tot en met 2017 gebeurde dat met De Move tegen Pesten. Daarna werd dat STIP IT. STIP staat voor 'Samen Tegen Iemand Pesten'.
Ketnet werkt sinds 2021 samen met Radio2 en MNM, want niet alleen kinderen en jongeren, maar ook volwassenen kunnen het slachtoffer worden van pestgedrag. Sinds 2018 staan 4 stippen symbool: als je die op je hand tekent, dan geef je een krachtig signaal tegen pesten. Elke stip heeft ook een specifieke betekenis:
- Ik vind pesten niet oké, en zal er nooit aan meedoen.
- Ik praat erover als pesten mij bang of verdrietig maakt.
- Ik sluit niemand uit, voor mij hoort iedereen erbij.
- Ik zal altijd proberen op te komen voor iemand die gepest wordt.
"Kijk niet weg"
"Wees geen wegkijker. Kies kleur tegen pesten en doe mee met STIP IT." Met die boodschap wordt dit jaar de aandacht gelegd op het omstanderseffect. Omstanders kunnen een grote impact hebben om verder pestgedrag te voorkomen en vooral voor de negatieve gevolgen voor diegene die het pestgedrag ondergaat. En net als vorige jaren hoort een nummer bij de actie, dit jaar gemaakt door Emma Bale. Met 'Kijk niet weg' roept ook zij op om niet weg te kijken als je getuige bent van pestgedrag.
Wat kan je doen?
Als omstander reageren op pestgedrag is niet altijd evident. Daarom geeft Sabine Coppens van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten een aantal tips.
- Steun de persoon die gepest wordt. Dat kan in groep, maar ook persoonlijk. Stuur bijvoorbeeld een (lief) berichtje om te vragen hoe het gaat.
- Leid de persoon die gepest wordt weg uit de situatie. Begin over een ander onderwerp of stel voor om iets anders te gaan doen.
- Bied de persoon die gepest wordt gezelschap aan. Laat zien dat ze niet alleen zijn door zowel fysiek als online aanwezig te zijn.
- Benoem het pestgedrag op een manier die niet agressief overkomt. Zeg bijvoorbeeld dat je niet akkoord gaat.
- Zoek hulp als je jezelf in gevaar zou brengen door tussen te komen. Praat erover met iemand die je vertrouwt en die samen met jou kan uitzoeken hoe jullie kunnen helpen.
Ook bij Don Bosco zetten we onze schouders onder deze campagne tegen pesten.