Strenna van 2024 (De droom die doet dromen) in beeld

Strenna poster
Het winnende ontwerp van de jonge Paraguayaan Salmi Medina

'De droom die doet dromen': zo luidt de Strenna van 2024 voor de Salesiaanse Familie. Geïnspireerd door de boodschap van hoop en vertrouwen in de jongeren van Don Bosco's droom op 9-jarige leeftijd, namen meer dan 30 kunstenaars van over de hele wereld deel aan de wedstrijd om de poster voor 2024 te ontwerpen.

De slogan 'de droom die doet dromen' bleek een fascinerende en fijne uitdaging voor grafische ontwerpers uit de hele wereld. Allen haalden ze hun talent naar boven om hun interpretatie van de beroemdste droom van Don Bosco met een wereldwijd publiek te delen.

Selectie

Uit de 32 voorstellen die uit alle continenten werden ingezonden, selecteerde de jury 5 voorstellen die het meest geschikt werden geacht om de boodschap van de Strenna over te brengen. Algemeen Overste Ángel Fernández Artime mocht vervolgens zelf het winnende voorstel aanwijzen. Dit zou de officiële poster van de Strenna 2024 worden. Vervolgens wees hij ook nog een tweede en derde plaats aan.

Logo vs poster
Don Bosco met twee jongeren op de poster (links), een gelijkaardig beeld in ons logo (rechts).

Geïnspireerd door het logo

De jonge Paraguayaan Salmi Medina, een grafisch ontwerper en illustrator, mocht zich de winnaar noemen. Hij is gepassioneerd door het vertellen van verhalen door middel van beelden. "Het artistieke concept dat ik probeerde weer te geven? Salesianiteit in een tekening. De compositie vindt een balans in de centrale personages: Don Bosco met de jongeren, bij wie hij zich altijd goed voelde. Het doet me denken aan het rode logo, waar je een huisje in kan herkennen, maar evengoed Don Bosco die zijn armen om twee jongeren (salesianen) slaat."

Verder zien we een levendig kleurenpalet in lijn met Don Bosco's oproep om 'altijd vrolijk' te zijn. Op de achtergrond zien we onder meer een jonge Johannes Bosco die zijn middagen doorbracht met het vermaken van jongeren en kinderen als koorddanser.

Auteur: Tim Bex