Studiedag over Don Bosco met internationale gastsprekers

Magnifying glass 975633 640 v8zdgn3

Don Bosco Vorming & Animatie houdt op zaterdag 26 januari een studiedag over Don Bosco. Iedereen is van harte welkom.

Inhoud

Veel jongeren leven vandaag in een levensbeschouwelijk vacuüm waarin ze nergens meer terecht kunnen met hun zinvragen en dit ondanks het feit dat ze beschikken over een massa communicatiemogelijkheden.

Het weinige dat jongeren nog op levensbeschouwelijke of religieus vlak horen, beschouwen ze meestal niet als doorslaggevend voor hun eigen leven. Als jongeren gevraagd wordt naar hun ‘geloof’, komen de meesten niet verder dan ‘verbondenheid met zichzelf, het leven, de anderen, de natuur of muziek’ of ‘het naleven van waarden (op voorwaarde dat dit geen al te groot en zeker geen duurzaam engagement van hen vraagt)’.

Een kleine minderheid geeft aan dat er misschien wel ‘iets’ is dat hen overstijgt. Jongeren lijken niet langer vanuit een persoonlijke overtuiging te kiezen om het geloof in hun leven een plaats te geven. Maar ze zetten er zich ook niet uitdrukkelijk tegen af. Ze hebben niet langer een taal om de zingevingsdimensie en religie in hun bestaan te noemen. Hun ouders hebben voor hen de wereld van het geloof niet ontsloten. Dit alles stelt jongerenpastoraal voor een grote uitdaging.

Voor Don Bosco was pastorale zorg een wezenlijk deel van de integrale opvoedingsaanpak die hij hanteerde. De leefwereld van Don Bosco is echter niet meer de onze. Wat hij ons leert over opvoeden en pastoraal vraagt naar een vertaling naar onze tijd en onze context.

Gesprekspartners

Het Instituut voor Jeugdpastoraal van de salesianen in Duitsland, deed onderzoek naar deze uitdaging en ontwikkelde het concept van Religionssensible Erziehung. Het dagelijkse pedagogische werk in het ‘gewone leven’ zien zij als het terrein waar een elementaire, indirecte vorm van opvoeding tot een gevoeligheid voor het religieuze plaats kan vinden.
Het levensverhaal van jongeren, hun leefwereld, hun verlangens en verwachtingen, hun zorgen en angsten bevatten immers altijd sporen van het religieuze. Daar wil men mee aan de slag gaan om jongeren te helpen perspectief en veerkracht in het leven te vinden.

Twee medewerkers van dit instituut zullen dit concept verder toelichten.
Katharina Karl is professor in de pastoraaltheologie en de godsdienst pedagogiek. Ze leidt het Instituut voor Jeugdpastoraal Don Bosco te Benediktbeuern.
Angelika Gabriel studeerde sociaalpedagogiek en theologie. Ze is stafmedewerkster aan hetzelfde Instituut.
De referaten zijn in het Duits, een Nederlandse vertaling is beschikbaar.


Praktisch:

  • Zaterdag 26 januari 2019 van 9.45 uur.
  • Iedereen is van harte welkom: leerkrachten, opvoeders, salesianen, zusters van Don Bosco, medewerk(st)ers vrijwilligsters van Don Bosco, oud-leerlingen, ouders en sympathisanten.
  • Don Boscolaan 15, 3050 Oud-Heverlee
  • In de prijs is eten en koffie inbegrepen. De betaling van de bijdrage gebeurt op de studiedag zelf.
    Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk via deze link.