Studio JIJWEET geeft jongeren uit voorzieningen een stem

Studio20 JIJWEET 5eifysj

Vanaf 21 april zal de radioshow Studio JIJWEET gedurende vijf weken langs vijf jongerenvoorzieningen reizen. Elke week woensdag om 19 uur kan je hun uitzending live volgen op Facebook.

Studio JIJWEET is een initiatief van de Vlaamse Regering en het Agentschap Opgroeien en wil de stem van jongeren die in een jeugdvoorziening verblijven horen en hun verhalen en getuigenissen een warme plek geven. Presentator van dienst is Nathan Naenen. Deze acteur/regisseur speelde al mee in televisieseries zoals wtFOCK, Kattenoog, Altijd Prijs, Code 37, Ontspoord en Familie. Daarnaast is hij net klaar met de opnames voor zijn eerste kortfilm als regisseur. Nathan is enorm enthousiast voor Studio JIJWEET. "Je kan niet geloven hoeveel goesting ik heb om erin te vliegen! Elk van ons heeft een verhaal en ik wil jongeren helpen om hun verhaal te vertellen."

"Aan de mening van jongeren wordt sowieso al te weinig waarde gehecht, bij jongeren uit jeugdvoorzieningen is dat nog minder"

Radio van, voor en door jongeren
Vanavond staat de eerste uitzending op het programma, dit vanuit een jeugdvoorziening uit Brugge. "We trekken elke week naar een andere jeugdvoorziening", vertelt Nathan op StuBru. "Ter plaatse maken we radio met die jongeren, voor die jongeren en door die jongeren. Ze komen langs en vertellen hun verhaal. Op die manier willen we hen een platform geven waar ze hun stem kunnen laten horen. Ik vind het persoonlijk heel belangrijk om hen een stem te geven. Aan de mening van jongeren wordt sowieso al te weinig waarde gehecht, bij jongeren uit jeugdvoorzieningen is dat nog minder. Dat wil ik anders zien. Ik wil hen letterlijk een microfoon geven en laten zeggen wat ze willen zeggen."

"Achtergrond wordt vergeten"
Eén van de jongeren die vanavond mee radio zal maken is Aurélie."Jongeren uit een voorziening krijgen altijd een slechte naam, 'het is hun eigen schuld'. Maar we hebben allemaal ons eigen verhaal en achtergrond en dat wordt vaak vergeten. Mijn thuissituatie was niet ideaal en daar heeft de voorziening me enorm bij geholpen."

Benieuwd naar meer? Surf naar www.studiojijweet.be of volg de pagina op Facebook. De eerste uitzending kan je vanavond (om 19 uur) live beluisteren op Facebook.