Technowednesdays in Don Bosco Helchteren: “Kinderen raken met techniek”

Technowednesdays1 1g6h2i4

Komende woensdag staat bij Don Bosco Helchteren de eerste Technowednesday van het schooljaar op het programma. Met dit initiatief wil de school jonge kinderen warm maken voor de technische richtingen in het secundair onderwijs.

“De Technowednesdays zijn een tijdje geleden ontstaan door het minderen van het aantal inschrijvingen in de school”, vertelt Wilfried Schraepen, één van de initiatiefnemers van het project. “We wilden kinderen geïnteresseerd maken in techniek, maar op een opendeurdag komen ze niet snel af. Dus wilden we iets organiseren waardoor ze de school leerden kennen en op die manier bleven hangen in een van onze technische richtingen.”

“Eerst organiseerden we zomerkampen waar we de kinderen leerden programmeren, solderen, enzovoort. Met andere woorden: vaardigheden ontwikkelen die ze elders niet zouden kunnen leren”, gaat de leerkracht van Don Bosco Helchteren verder. “Die zomerkampen waren een groot succes, dus wilden we ons project doortrekken en ook andere afdelingen van de school erin betrekken. Zo kwamen we op het idee van de Technowednesdays zoals we ze nu kennen: korte opleidingen van 2.30 uur op een woensdagnamiddag.”

“Door COVID-19 zijn enkele kampen in het water gevallen, maar het zomerkamp is, rekening houdend met de nodige maatregelen, wel doorgegaan. En komende woensdag beginnen we dus opnieuw met onze Technowednesdays”, verduidelijkt Schraepen.

Uitbreiding
De initiatiefnemers willen niet blijven stilzitten. “Aan uitbreiding hebben we nog niet echt gedacht, aangezien dit voor de leerkrachten ook op vrijwillige basis is en zij dit project dus ondersteunen in hun vrije tijd. Maar we willen wel inzetten op opleidingen. Zo zouden we graag opleidingen geven aan leerkrachten basisonderwijs, zodat zij ook technische basis in hun leerstof kunnen verwerken.”

“Maar onze prioriteit blijft nog altijd dat we kinderen kunnen raken met techniek”, besluit de leerkracht. “Tijdens die sessies van 2.30 uur willen we ervoor zorgen dat de leerlingen een afgewerkt product hebben gemaakt waar ze trots op kunnen zijn. We willen die kinderen warm maken voor techniek, want er is op professioneel vak ook een tekort aan techniekers in België. Met de Technowednesdays hopen we dus meer toekomstige techniekers te lanceren.”