Tentoonstelling over Franciscus van Sales feestelijk geopend

Tentoonstelling tmu5rsw

“Doe alles uit liefde en niet omdat het moet.” Deze uitspraak van Franciscus van Sales vormt de rode draad van de expositie over zijn leven en gedachtengoed die op 1 oktober werd geopend in Museum de Schat van Simpelveld.

Bisschop de Jong (hulpbisschop van het bisdom Roermond) en de laatste in Nederland wonende zuster Visitandin (een congregatie die door Franciscus van Sales is gesticht) onthulden de eerste tafel. Dit alles onder toeziend oog van de overste en andere leden van congregaties die hun inspiratie in de spiritualiteit van Franciscus vinden. Onder hen ook de Salesianen en de Zusters van Don Bosco.

De tentoonstelling
De tentoonstelling bevat verschillende elementen en is deels interactief. Door middel van QR-codes krijg je als bezoeker meer informatie. Na een introductiefilmpje kom je de expositieruimte binnen, wandelend tussen replica’s van glas-in-loodramen van de basiliek van Annecy. In de ramen wordt het hele leven van Franciscus van Sales verteld.

Daarna maak je kennis met een tiental congregaties die in de lage landen actief waren/zijn en die zich voor hun spiritualiteit beroepen op de geschriften van Franciscus van Sales. Het zijn vooral actieve congregaties die hun sporen hebben verdiend in onderwijs, gezondheidszorg, jeugdwerk en jeugdzorg, pastoraat en ontwikkelingssamenwerking. (lees verder onder foto)

Wilfried Wambeke (Salesianen) en Hilde Bosmans (Zustes) onthullen de Don Boscotafels.

Vervolgens presenteert Franciscus van Sales zichzelf met een aantal kernwoorden uit zijn spirituele gedachtengoed. Via QR-codes gaat hij in gesprek en vraagt de toeschouwer om antwoorden op de vraag naar diens eigen spiritualiteit. Voor kinderen is er een puzzeltocht over de tentoonstelling en er zijn momenten waarop ze op een creatieve manier kennis nemen van het leven en werk van Franciscus van Sales. Een animatiefilm over zijn leven laat hen zien wie Franciscus van Sales was.

Jubileumjaar
De expositie is een initiatief van de Oblaten van Sint Franciscus van Sales en de Salesianen van Don Bosco in samenwerking met verschillende andere congregaties. Dit jaar wordt wereldwijd de 400ste sterfdag van Franciscus van Sales herdacht en tevens de 450ste geboortedag van Jeanne de Chantal. Samen stichtten zij de congregatie van de Visitandinnen.

De expositie is nog te bezoeken t/m 29 januari 2023, tijdens de openingstijden van het Museum de Schat van Simpelveld.

Bezoek je de tentoonstelling nu zondag 9 oktober? Dan kan je van 14.30 uur tot 16 uur genieten van een speciale rondleiding die gegeven wordt door salesiaan Carlo Loots en oblaat Wim Holterman. Belangstellenden hoeven zich niet tevoren in te schrijven en er zijn geen extra kosten aan de rondleiding verbonden.