Theatermaker (26) wil jongeren laten praten over pesten

Theater prqn00y

Een theatervoorstelling, een workshop en een spel. Daarmee wil de 26-jarige theatermaker Arnaud Vandermeiren jongeren bewust maken van wat de gevolgen van pesten kunnen zijn.

“Als jonge knaap heb ik heel wat meegemaakt in mijn leven, onder andere pesten en zelfmoord. Dat heeft voor een traumatische ervaring gezorgd”, vertelt Arnaud Vandermeiren. “Ik heb heel hard afgezien en zelfs aantal zelfmoordpogingen ondernomen. Gelukkig ben ik er uiteindelijk door geraakt. Vanuit mijn eigen ervaring heb ik dit project ondernomen. Ik weet waarom pesters pesten, maar ook hoe een slachtoffer zich kan voelen.”

Om pesten bespreekbaar te maken, besloot de jonge Gentenaar om een theatervoorstelling te maken. Daarin volg je het personage Jens, die het verhaal van zijn beste vriend Oscar vertelt. Toen Oscar 15 jaar was, werd hij zwaar gepest en pleegde hij zelfmoord. Tijdens de voorstelling krijg je een kijk in de wereld van het slachtoffer, de pester en hun omgeving.

Daarnaast biedt Vandermeiren ook workshops aan waar jongeren open leren communiceren over pesten, zelfmoord en vergeving. Dit doet hij samen met een maatschappelijk werker. En dat is niet alles, want Arnaud stak ook een spel ineen dat leerkrachten kan begeleiden bij het praten en werken rond pesten. Een aanrader voor scholen, die kunnen kiezen uit verschillende modules.

Voor meer tips, vlogs en informatie kan je terecht op www.overpesten.be. Tickets voor de eerste voorstellingen op 18 en 19 juni zijn te verkrijgen via http://www.uitbureau.be/voorstelling?VoorstellingId=6418.