Tijdens Kitchen Battle 2.0 zorgen smaakbommen voor openheid naar elkaar toe

Kitchen Battle5 5sal59o

Don Bosco Sint-Denijs-Westrem organiseerde opnieuw een Kitchen Battle om de aandacht te vestigen op de multiculturele rijkdom in de schoolgemeenschap.


In 2016 werd op Don Bosco Sint-Denijs-Westrem voor het eerst een onderzoek gedaan naar de roots van de leerlingen. Er werd gepeild naar het geboorteland van de leerlingen, ouders of grootouders. De roots van de jongeren lagen toen in 67 verschillende landen. Dit schooljaar werd dezelfde vraag gesteld. Vandaag ligt de afkomst van de Don Boscoleerlingen in 78 landen. Ze komen uit alle windrichtingen: van Nepal tot Jamaica, van Chili tot Noorwegen. Heel de wereld komt samen op deze school.

Don Bosco Sint-Denijs-Westrem is op die manier een spiegel van onze multiculturele samenleving. Een vaststelling die een uitdaging inhoudt. Berichten over migratie en diversiteit krijgen in de media vaak een negatieve ondertoon. Deze school wou de diversiteit - die ze als rijkdom ervaart - op een positieve manier in de verf zetten. Hun Vlaamse, bourgondische levensstijl en de liefde voor de wereldkeuken bracht hen tot de idee van een kitchen battle! Grenzeloze verbondenheid voorschotelen met een culinair event, in de eerste plaats gebracht door de leerlingen zelf. Na een succesvolle eerste editie in 2016, was er vorige week de Kitchen Battle 2.0.

De Kitchen Battle was een prachtige manier om elkaars eetgewoonten te leren kennen. We respecteerden elkaar al, maar dit maakte onze vriendschap nog sterker.” Harvinder Punni Rico (16j – Indische roots)

Leerlingen met roots in de verschillende landen werden uitgenodigd om samen met hun familie en met klasgenoten een typisch gerecht van hun land te bereiden en te serveren. De school zorgde voor de accommodatie. 19 keukens stonden verspreid over heel de school. 108 leerlingen gingen aan het werk in de keukens. In elke keuken werd de cultuur van het land op creatieve wijze voorgesteld. Samosa’s, ribbetjes en maniok, het zijn maar enkele van de gerechten die de leerlingen voor elkaar hebben klaar gemaakt.

600 mensen, personeel, leerlingen en buren van school en een aantal genodigden kwamen eten. Injera uit Eritrea, caramel snoepjes uit Ghana, impanalla's uit Columbia of noedels en scampisoep uit Thailand? Allemaal om te beter, en elke bezoeker gaf elke gekeurde keuken een persoonlijke score.

Thailand won de Kitchen Battle, Somalië werd eervol tweede en verliezers waren er niet.

Bekijk hier een verslag door AVS (VIDEO).