Vakantie: een geschenk uit de hemel?

Layer2047 bp1py41

Onze mediadienst wenst al onze lezers een oerdegelijke zomervakantie!

Wil je nieuwe dingen ontdekken? Zwemmen in de prachtige natuur? Alle aandacht krijgen van wie bij je is? Of wil je uitrusten op de mooiste plekken die — goddank — op jouw weg liggen? Wel, ga de wereld in zoals oermensen dat elke dag deden. Het klinkt een beetje gek, want als we bij iets 'oer' voegen dan denken maar al te vaak aan iets onverstandigs, en toch dromen velen van zo’n prehistorische vakantie … euh … leven!

In het evangelie duiken gelijkaardige oerverhalen op over Jezus. Ook Hij kuiert wat rond en neemt tijdens zijn carrière opvallend vaak pauze. Pauze werkt! Terecht maakt Hij zich niet te pas en te onpas zorgen over wat er allemaal kan gebeuren. Jezus staat juist hélemaal open voor om het even wie zijn pad kruist. Niet zomaar noemen christenen zich ‘mensen van de weg’!

Als ik met mijn vrienden op stap ga, verliezen we wel eens iemand uit het oog. Nadien horen we straffe verhalen over hun ‘wonderlijke’ terugkeer. Niet toevallig gaan dergelijke verhalen het langst mee, wordt er bij een frisse pint nog steeds op teruggeblikt en heel hard gelachen, hoe vaak we ze ook vertellen. Ik vraag me soms af of ook de evangelisten met net zoveel plezier over Jezus schreven, Jezus die zo vaak met zijn vrienden optrok en over water liep…

De avontuurlijke geest van de Weg steekt schril af tegen het eigentijds verlangen om zo veel mogelijk controle te hebben over alles. De Weg maakt je open voor wat er ook op je afkomt. Wie de Weg goed volgt, komt daarom als vanzelf uit bij een vakantiegevoel. Je laat los wat je hebt en wat je nog moet doen. Zo heb je handen en ogen vrij om het leven dat voor je ligt, te ontvangen als een geschenk uit de hemel.

Bron: Don Bosco Vlaanderen 2019/04