Van arme boef tot succesvolle mecanicien: Denis speelt het klaar!

Layer2024 w2qts5f

Denis (18 jaar) groeide op in Porto Novo in het zuiden van het West-Afrikaanse Benin. Ondersteund door VIA Don Bosco slaagde hij niet zolang geleden voor zijn eindexamen tweewiel- en bromfietsmechanica. Datlijkt misschien triviaal, maar met zijn levensloop is dat een heuse prestatie!

Zes jaar geleden leefde Denis nog op straat. Daar kwam hij terecht toen hij op 10-jarige leeftijd wegging van huis. Zijn ouders konden hem niet onderhouden omdat ze straatarm waren. “Ik begon al snel de boef uit te hangen op straat”, vertelt Denis. En hij is zeker niet de enige. De meeste straatkinderen in Benin leven van de kleine diefstallen die ze plegen op de markten van Cotonou of Porto Novo.

Na twee jaar op straat ontmoette Denis enkele salesianen en opvoeders van een Don Bosco-opvangcentrum. Hij kon er terecht voor onderdak, eten en heel wat activiteiten. Maar ondanks deze steun kon hij er niet gemakkelijk aarden. Hij keerde vaak terug naar de straat, een plaats van absolute vrijheid, maar helaas ook van mensonwaardige levensomstandigheden. “Ik klom over de muren van het opvangcentrum om te ontsnappen. Maar altijd keerde ik een tijdje later terug. Op een dag waarschuwde één van de opvoeders mij: als je weer weggaat, kom je niet meer terug! Het is toen dat ik pas echt besefte dat ik mijn toekomst in handen moest nemen”.Nadat Denis zijn draai in het centrum had gevonden en de regels steeds beter begon te volgen, kreeg hij de kans om naar school te gaan. Eerst volgde hij een versneld basistraject om al de jaren die hij niet naar school kon, in te halen. Ondertussen begon hij een beroepsopleiding tweewiel- en bromfietsmechanica in het Don Boscocentrum voor beroepsopleiding. Ondanks de stappen vooruit, was het behalen van een diploma verre van een gewonnen zaak.

“Ik stal geregeld gereedschap uit het werkatelier om wat geld bij te verdienen. Ik bleef met andere woorden een boef”

“Ik stal geregeld gereedschap uit het werkatelier om wat geld bij te verdienen. Ik bleef met andere woorden een boef”, zo legt Denis ons uit met zachte stem. De opvoeders van het opvangcentrum hadden hun handen vol met hem. Hij ging voortdurend in de clinch en veroorzaakte vaak ruzies. “Er was niets met hem aan te vangen als hij in een dergelijke staat verkeerde. En kijk waar hij nu staat. Wat een verandering!”, glimlacht Esméralda, één van de opvoeders.

Het was dankzij de overtuigingskracht en het geduld van de opvoeders dat Denis zijn toekomst in eigen handen heeft genomen. Hij nam na verloop van tijd zelfs het initiatief om zich opnieuw te verzoenen met zijn familie. Dat was erg moeilijk, maar wel een cruciale stap in zijn ontwikkeling. “Ik heb echt al mijn moed bijeengeraapt om naar mijn familie terug te keren, om ze te laten zien wie ik nu ben. Ik wilde ze tonen dat ik mijn basisdiploma heb behaald en nu een vak leer. Mijn vader zag mij altijd als een boef en was bang dat ik de familie een slechte reputatie zou bezorgen in de buurt”, verklaart Denis met veel moeite.

Vandaag staat er een brede glimlach op het gezicht van Denis. Met zijn diploma van de beroepsopleiding op zak wil hij nog een stapje verder gaan. Hij zou graag een hoger diploma behalen om als zelfstandige aan de slag te gaan. Op 18-jarige leeftijd droomt Denis ervan om zijn eigen atelier te openen en zo zijn eigen baas te worden. Een nieuwe uitdaging voor hem: “Op dit moment spaar ik een beetje ... Maar het is niet gemakkelijk, want ik mis nog gereedschap om mijn eigen herstelatelier voor bromfietsen te openen.Maar ik zal een geweldig mecanicien worden!”.

Bron: Don Bosco Vlaanderen 2019/2De onderwijsprojecten van VIA Don Bosco dragen bij tot het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties. Meer info: www.sdgs.be.