Van Lucas naar Paulus: salesianen verhuizen in Amsterdam

Banner 8stoxt1

Drie jaar na aankondiging zijn de Amsterdamse salesianen verhuisd van de Lucaskerk naar de Pauluskerk. In de eerste plaats willen ze er zijn voor de jongeren in de buurt, daarnaast zorgen ze ook voor de parochies van vijf kerken in Nieuw-West. Dominiek Deraeve, sdb, was op dat moment directeur van de gemeenschap*. Hij beschrijft hoe hij de verhuis heeft ervaren.

De overgang van Lucaskerk naar Pauluskerk begon met een eucharistieviering in de Lucaskerk, voor de laatste keer. Veel mensen waren gekomen om afscheid te nemen van hun dierbare kerk. Na de dienst in de Lucaskerk gingen ze met allen in processie naar de Pauluskerk, met pijn en hoop voor de nieuwe toekomst. Hieronder zijn de woorden van de pastoor:

26 mei 2019 was het zover. We verhuizen naar de vernieuwde kerk. Het is een heel ingrijpende gebeurtenis die ons met vreugde vervult. Maar er is ook pijn om het afscheid. Een plek verdwijnt waar velen van ons de diepste momenten van het leven beleefd hebben, waar gevierd werd om het geluk dat hen ten deel viel, waar gehuild en gerouwd werd om de pijn en het lijden dat hen overkwam. De kerk was vooral de plek waar God ontmoet werd, waar Hij ervaren werd in het vieren van de eucharistie en de andere sacramenten. Het was de plek waar mensen elkaar konden ontmoeten en een gemeenschap vormden waar iedereen zich thuis mocht voelen, verwelkomd werd als kind van God, als broer of zus ... Het verhaal op deze plek zal hier nu stoppen. De realiteit dwingt ons hiertoe: de rede zegt ons dat het moet, misschien zelfs dat het goed is zo. Maar ons hart voelt de pijn en vreest de leegte.

Toch is het geen definitief einde van onze gemeenschap. We gaan naar een vernieuwde Pauluskerk. Het wordt onze kerk, de kerk van ons allemaal. Samen zullen we bouwen aan een sterke, hechte gemeenschap. We zullen elkaar blijven dragen en steunen in woord en daad en in gebed.

Bij het verlaten van de Lucaskerk nemen we het Heilig Sacrament met ons mee. Christus, aanwezig in het Brood gaat met ons mee. Hij zal ons verder begeleiden op onze levenstocht. Hij zegt tot ons: ‘Wees niet bang, Ik ben met jullie, voor altijd.’ Laten we daarom hoopvol de toekomst tegemoet gaan, erop vertrouwend dat Hij met ons meegaat en ons – doorheen alle gebeurtenissen – de weg toont die we samen kunnen gaan.

Bron: Don Bosco NU 2019/2* Dominiek Deraeve: vanaf december heeft hij een nieuwe opdracht in Assel. Hij zal vicaris worden van de gemeenschap, ter vervanging van Theo Roelofs die het omwille van zijn leeftijd het rustiger aan mag doen. Dominiek zal de zorg opnemen voor de gemeenschap en voor de liturgie ter plaatse en in de naburige Heilige Geestkapel. Assel Don Bosco Centrum, waar jaarlijks veel jongeren en volwassenen over de vloer komen, mag op hem rekenen om samen met alle vrijwilligers een goede gastheer te zijn en een aanbod te doen voor groepen die rekenen op het getuigenis van een salesiaan.

In Amsterdam zal salesiaan Andy Jebarus, die reeds tot deze gemeenschap behoort, in december de fakkel overnemen van Dominiek Deraeve. Andy is daarmee de eerste medebroeder-missionaris (afkomstig uit Indonesië) die het ambt van directeur opneemt in onze provincie. Dit mag zonder twijfel gezien worden als een teken dat jonge medebroeders- missionarissen goed integreren in onze provincie en dat ze een onmisbare bijdrage leveren aan de toekomst van het salesiaans charisma in Nederland en Vlaanderen.

Luc Sermeus, sdb, verhuist vanuit Vlaanderen naar de salesiaanse communiteit in Amsterdam. Als ietwat oudere medebroeder zal Luc vooral ondersteuning bieden en een klankbord zijn voor de jonge medebroeders van deze gemeenschap. Met zijn gekende talenten zal Luc als econoom de huiselijkheid en de gastvrijheid voor de mensen van de parochie en het jeugdwerk garanderen.