Salesiaan is al 50 jaar pastoor voor kermislui, circusvolk en schippers

Bernhard20van20 Welzenes203 86z0ntp

Bernhard van Welzenes sdb (80) vierde onlangs zijn jubileum van een halve eeuw als priester. De salesiaan heeft een bijzondere combinatie van functies: hij is pastoor van de binnenvaart, maar ook van de kermis en het circus. Hierdoor reist hij veel en vóór corona hield hij kerkdiensten in een circustent of tussen de botsauto's. Dat doet hij nu via een livestream.

Van Welzenes komt zelf uit een scheepvaartgezin en weet dus als geen ander hoe het is om niet altijd op een vaste plek te verblijven en dus ook niet altijd een vaste kerk te hebben. Toen hij 50 jaar geleden tot priester werd gewijd, begon hij direct aan zijn eerste klus: aalmoezenier zijn voor mensen in de reizende beroepen: binnenvaartschippers, kermisexploitanten en circusartiesten. Hij is inmiddels al 80 jaar, maar gaat gewoon door. Aan het Katholiek Nieuwsblad vertelt hij: “Het is een voorrecht om deelgenoot van hun levens te zijn. Iedereen heeft het nodig om gezien te worden, zeker de mensen in de reizende beroepen, zegt Van Welzenes. Ze hebben perspectief nodig, iemand die ze hoort en ziet.”

Moderne middelen
Ondanks zijn respectabele leeftijd is Van Welzenes voorlopig niet van plan om te stoppen en weet bovendien op de nieuwste trends in te spelen: “Ik ben met een podcast begonnen. Zo kan ik mensen bereiken met het goede nieuws, bij welke kerk ze ook zitten. Veel kerken lopen leeg, maar mensen zoeken toch iets, een andere vorm en daar probeer ik op in te spelen.” Ook zendt Van Welzenes iedere zondag een viering via livestream uit: “Daar kijken veel mensen naar in binnen- en buitenland. Ik wil er echt voor hen zijn en spreek hen tijdens de viering rechtstreeks aan. Zo probeer ik de vieringen zoveel mogelijk interactief te maken.”

"Presentie is preventie, leert Don Bosco ons”

De kermissen en circus ze liggen door corona helemaal plat en dat is ontzettend moeilijk voor mensen in een rijzend beroep. Van Welzenes: “Ik probeer naar ze te luisteren en er voor hen te zijn. Ook help ik ze om contact te leggen met organisaties die hen kunnen helpen. Door corona zit iedereen in zijn eigen bubbel. Dat is niet goed, want de eenzaamheid is groot. Zonder de richtlijnen uit het oog te verliezen kan ik er wel voor de mensen zijn. De telefoon doet het nog en ik kan nog afspraken maken, zolang ik maar op afstand blijf.”

Van Welzenes geeft ons tot slot nog een belangrijke tip mee: “Presentie is preventie, leert Don Bosco ons. Luister naar een ander, verdiep je in wat diegene beweegt. Wees deelgenoot en richt je op het relationele contact, niet het functionele. Wees een mens onder de mensen.”

Tussen de bedrijven door krijgen de olifanten wat lekkers
Bernhard van Welzenes