Vandaag zeggen we dankjewel aan alle animatoren!

Groepsfoto
De animatoren van de Don Boscospeelpleinen en -vakantiewerkingen tijdens Sjoefoemi 2022.

Op 27 juli vieren we de 'Dag van de Animator'. We bedanken op die dag alle animatoren die zich inzetten om kinderen en jongeren een fijne (zomer)vakantie te bezorgen op een vakantiekamp of een speelpleinwerking in hun buurt.

In 2023 richt de organisatie van de 'Dag van de Animator' zich op de hoofdanimatoren. Zij ondersteunen hun team, zetten de puntjes op de i bij de planning en administratie en beantwoorden vragen van ouders. Kortom: ze zorgen ervoor dat hun team van animatoren zich zo veel mogelijk kan focussen op het creëren van speelkansen voor alle kinderen.

Steunpilaren

Er zijn tijdens de zomermaanden heel wat keuzemogelijkheden voor jongeren in Vlaanderen: kampen, evenementen, studentenjobs ... Toch kiezen heel wat jongeren er bewust voor om animator te zijn. Ze staan (soms wekenlang) ‘s ochtends vroeg op en zijn de hele dag in de weer voor kinderen en jongeren op een speelplein- of vakantiewerking. “En dan heb je ook nog het werk achter de schermen, dat vaak onderschat wordt”, vertelt Florence Slock van 'Dag van de Animator'. “Werk dat vaak verricht wordt door de hoofdanimatoren. Dé helden van de zomer, de steunpilaren en rotsen in de branding van elke werking. Ze zijn vaak met 100 dingen tegelijk bezig, of blussen stiekem nog wat brandjes in de coulissen. Daarom willen we hen even in de spotlights zetten. We zien jullie harde werk, bedankt voor alles dat jullie doen voor jullie werking en jullie team (niet alleen tijdens de vakanties, maar vaak ook tijdens het jaar bij de voorbereiding)!”

Voorbeeld zijn

Als hoofdanimator leer je veel zaken die in je verdere leven nog van pas zullen komen. Heel wat jongeren leren zichzelf beter kennen als (hoofd)animator. In een veilige omgeving ontdekken ze hun sterktes en valkuilen, en gaan ze daarmee aan de slag. Zo ook Maxim Meyer-Horn (Speelplein Overijse). “De afgelopen acht jaren waren een enorm groeiproces. Sinds ik hoofdanimator ben, durf ik nog meer mezelf te zijn en probeer ik een voorbeeld te zijn voor anderen. Iedereen is welkom op ons speelplein en ik wil vooral dat iedereen zich er thuisvoelt. Ik hecht veel belang aan het integreren en verwelkomen van onze nieuwe animatoren, zodat ze net zoals ik kunnen openbloeien op het speelplein. Daar haal ik ook het meeste voldoening uit: anderen ondersteunen en begeleiden zodat ze het beste uit zichzelf halen!”