Vaticaan viert mee met Don Bosco's droom

Schermafbeelding 2024 02 27 om 11 08 17
De unieke postzegel die het Vaticaan lanceerde

Dit jaar vieren we de droom die Don Bosco had toen hij 9 jaar oud was. Dit komt duidelijk terug in de Strenna van dit jaar ('De droom die doet dromen'), maar nu sluit ook het Vaticaan zich aan bij de vieringen van de Salesiaanse Familie. Dit door middel van een postzegel gewijd aan deze belangrijke verjaardag.

De Vaticaanse postzegel reproduceert een schilderij dat in 1999 werd gemaakt door de schilder Mario Bogani en dat wordt bewaard in de bovenkerk van de basiliek in Colle Don Bosco in het Italiaanse Castelnuovo Don Bosco. De postzegel heeft een nominale waarde van 1,30 euro en de afmetingen zijn 40 x 30 millimeter. In totaal zijn er 190.800 postzegels.

Het ontwerp van de postzegel illustreert de droom van de jonge Johannes Bosco zoals hij die zelf vertelde in zijn Memoires: "In deze droom leek ik in de buurt van mijn huis te zijn. Een menigte kinderen was daar aan het spelen en heel wat kinderen waren aan het vloeken. Toen ik deze boze woorden hoorde, sprong ik onmiddellijk tussen hen in en probeerde hen te stoppen door mijn woorden en vuisten te gebruiken. Op dat moment verscheen er een man. Zijn gezicht straalde zo dat ik hem niet rechtstreeks kon aankijken. Hij noemde me bij naam, zei me dat ik deze kinderen onder mijn hoede moest nemen en voegde er de volgende woorden aan toe: 'Je zult deze vrienden van je moeten winnen, niet door slagen maar door zachtheid en liefde.’ Ik zag een dame naast hem staan. Ze droeg een mantel die overal fonkelde. Ze nam me bij de hand en zei: 'Kijk!’ Toen ik om me heen keek, zag ik dat de jongelui blijkbaar allemaal weggelopen waren. Een groot aantal honden, geiten, katten, beren en andere dieren hadden hun plaats ingenomen. 'Dit is het archief van je werk. Maak jezelf nederig, sterk en energiek. En wat jullie straks met deze dieren zullen zien gebeuren, is wat jullie moeten doen voor mijn kinderen... te zijner tijd zullen jullie alles begrijpen.’”