"Verbondenheid, geloof, vertrouwen, vreugde, spel, groei en hoop"

Paul kj3u7eu

Thomas, een godsdienstdidactische website voor en door leerkrachten, laat op www.godsdienstleraar.be vijftien godsdienstleraren aan het woord. Zij getuigen elk vanuit hun eigen unieke perspectief over hun beroep aan de hand van tien thema’s die eigen zijn aan het godsdienstonderwijs.

Tussen die 15 leerkrachten vinden we ook Paul Van Haute, leraar aan het Don Boscocollege Zwijnaarde. "Ik ben Paul Van Haute, geboren en getogen te Tielt in West-Vlaanderen", klinkt het op de website van Thomas. "Ik liep school in het Don Boscocollege te Kortrijk. Vooral in het internaat leerde ik de opvoedingsmethode en spiritualiteit van Giovanni Bosco goed kennen. De salesianen en leerkrachten leefden de pedagogie van verbondenheid, vertrouwen, vreugde en spel, geloof, groei en hoop dag in dag uit voor. Na het secundair onderwijs ging ik godsdienstwetenschappen studeren in Leuven om te ontdekken hoe het christelijk geloof wérkelijk ineen zit."

Geslaagde carrièreswitch
Enkele jaren later, na verschillende professionele uitdagingen binnen en buiten de Don Boscowereld, keert Paul terug naar zijn eerste roeping. "Na 12 jaar wilde ik terug naar mijn eerste roeping: godsdienstleraar met de voeten in de aarde. Ik werd leerkracht in het Don Boscocollege te Zwijnaarde. Na tweeënhalf jaar blik ik met veel genoegen en dankbaarheid terug op deze geslaagde carrièreswitch."

Inventiever en creatiever
Maar door het coronavirus waren de laatste jaren ook voor Paul een zoektocht. "Door de voortdurende switch tussen contact- en afstandsonderwijs zijn we allemaal veel inventiever en creatiever moeten worden om onze leerlingen bij de les te houden. Van zodra het weer het toelaat, ga ik met mijn klassen af en toe naar buiten voor een carrouselgesprek, een taak op iPads, een stellingenspel ... De coronacrisis heeft mijn eigen levensvisie en spirituele beleving niet zozeer veranderd. Ik blijf elke dag mijn vijftig kilometers naar en van de school fietsen. Dit actief onderweg zijn ervaar ik niet alleen als een gezonde levensstijl, maar ook als me-time waarin ik mentaal tot rust kom, veel inspiratie krijg door de stilte om mij heen en mij verbonden voel met de natuur."

Wie meer wil weten over Paul en diens visie op godsdienstonderwijs kan onderstaande filmpjes bekijken en het volledige artikel lezen via deze link.

Paul over...

Godsdienstleerkracht zijn.

Jongeren en zingeving.

Zijn rol in het schoolteam.

Variatie in werkvormen.