Verbondenheid van Groot-Bijgaarden tot Madagaskar

Madagaskar 5

Van 30 maart tot 14 april gingen negen leerlingen van Don Bosco Groot-Bijgaarden samen met drie leerkrachten op reis naar het tropische Madagaskar. Niet alleen om van de zon te genieten, maar vooral om te leren van en over hun partnerschool: het Centre de Formation Technique et Professionnelle in Majunga, een school van de Zusters van Don Bosco. Op woensdagnamiddag 24 mei kwamen ze hun scholenbandproject voorstellen bij de zusters van Don Bosco Groot-Bijgaarden.

Dit artikel sluit aan bij het artikel in Don Bosco Magazine (p. 12-13)

"Het werd een gezellige, feestelijke namiddag waarbij we aan de zusters vertelden wat we in Madagaskar beleefd hebben", vertelt leerkracht Anja. "Eerst bezochten we een vrijwilligershuis voor weesmeisjes in Ivato, nabij de hoofdstad. De noden zijn er groot en de armoede is schrijnend. Het onderwijs is de enige manier om de kinderen een toekomst te geven. Er is geen leerplicht en 80 procent van de bevolking is analfabeet. De zusters geven er jonge mensen kansen om een beroep te leren. Daarnaast was Don Bosco overal letterlijk en figuurlijk aanwezig : op foto’s, in beelden, bij de animatoren van het oratorium en zelfs tot bij ‘radio Don Bosco’, een populaire radiozender gelegen op het domein van de salesiaanse gemeenschap."

20230524 151404
De zusters luisterden aandachtig naar de vele verhalen

De zusters luisterden geboeid naar de vele unieke ervaringen. "Nadien reisden we door naar onze partnerschool in Majunga, die ook wordt bestuurd door salesiaanse zusters. Samen werden excursies en schoolbezoeken georganiseerd en werd er gedanst en gezongen. Een paaswake die vier uur duurde, had veel indruk gemaakt op de leerlingen. Vriendschapsbanden werden gesmeed, ook tussen de collega’s. Tot slot werden afscheidscadeaus uitgewisseld. Eén ervan was een houten beeldje, waarbij een grote hand een kind ondersteunt en draagt. De zuster die het cadeau gaf, vertelde trots dat het handgemaakt was door de plaatselijke bevolking. Het beeldje toont aan dat de kinderen ‘gedragen’ worden door Gods hand en dat ze dat ook onze leerlingen en begeleiders toewenst: dat ze zich ‘gedragen’ mogen voelen."

Een paaswake die vier uur duurde, had veel indruk gemaakt
leerkracht Anja

Hartelijkheid

Tot slot vertelde het gezelschap wat hun vooral opviel aan het hele avontuur. "De verbinding tussen de salesiaanse zusters wereldwijd en het warme onthaal…", glimlacht Anja. "En dat kon ook bij de zusters in Groot-Bijgaarden niet ontbreken. Geen feest zonder koffie, thee en taart! De cirkel was rond. Van Madagaskar tot in België, de hartelijkheid en de verbondenheid bij en tussen de salesiaanse zusters is werkelijk voelbaar. Dat werd alleen maar bevestigd. Don Bosco zag ongetwijfeld dat het goed was…"

Schermafbeelding 2023 05 25 om 10 28 59
Het houten handgemaakte beeldje dat het reisgezelschap cadeau kreeg

Auteur: Tim Bex