In de vroege ochtend van 4 augustus gonsde het van bedrijvigheid op de carpoolparking van Lummen: hier stonden namelijk 22 enthousiaste Turijnreizigers te wachten op de bus van Simatours, die vanuit Lichtervelde via Groot-Bijgaarden als laatste opstapplaats Lummen had.

Het begin verliep heel rustig want bijna iedereen maakte van de gelegenheid gebruik om de achterstallige slaap in te halen. De eerste verblijfplaats was het Centre Jean XXIII in Annecy-le-Vieux dat als uitvalsbasis gekozen werd voor het bezoek aan de verschillende plaatsen die een grote rol gespeeld hebben in het leven van Franciscus van Sales. Van daaruit vertrokken de uitstappen, verdeeld over twee dagen, naar Thorens-Glières, de geboorteplaats van Franciscus, Allinges met een stemmige viering in de kapel waar hijzelf vaak de eucharistie opgedragen heeft. Vervolgens werden ook nog Thonon-les-Bains en Annecy bezocht om dan uiteindelijk te arriveren in de basiliek van de Visitandinnen, gesticht door Franciscus van Sales en Jeanne de Chantal, waar er de mogelijkheid bestond om de vespers mee te volgen.

De tweede verblijfplaats was het vertrouwde Avigliana waar het weer een echt thuiskomen was. We bezochten er de Sacra di San Michele, die 962 meter boven de zeespiegel torent.

De volgende dagen ging het dan o.a. richting Colle Don Bosco een “must” voor elke Turijnreis. Het was dit keer niet anders. De jonge mensen hadden bovendien een aardig spel in elkaar gestoken dat verwees naar de verschillende aspecten die tijdens de week aan bod zouden komen. De competitiegeest tussen de twee groepen zorgde voor een geanimeerde activiteit.

Andere belangrijke plaatsen uit het leven van Don Bosco waren Casa Campora, waar hij als kind verbleven heeft alvorens hij naar de Moglia’s verhuisde, en de Cascina Moglia. De traditionele picknick in Valdocco mocht natuurlijk niet ontbreken. Iedereen trok enthousiast naar de markt voor de nodige inkopen, wat achteraf resulteerde in een heerlijke maaltijd! Er werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om een bezoek te brengen aan de vroegere fiatsite. De stalen constructies kregen een nieuwe bestemming die overeenkomt met de noden van de omgeving. Zo is er o.a. een terrein ontstaan waar de jeugd zich kan uitleven. Een ander mooi voorbeeld van moderne architectuur is de Santo Voltokerk waarvan de toren een oude fabrieksschouw is.

Terug in Valdocco heeft iedereen de kans gekregen om even bij Don Bosco langs te gaan. De viering in de Pinardikapel was meteen het einde van het bezoek aan Valdocco. Het verblijf in Avigliana werd afgesloten met een heuse goochelavond! Fries en Marie hebben ons verrast met hun trucjes.

Via Nizza Monferrato, waar de ontvangst door de Zusters zeer hartelijk was, ging het dan richting Mornese, onze laatste verblijfplaats. De zusters stonden ons ook daar reeds op te wachten. Enkele belangrijke plaatsen uit het leven van Maria Mazzarello die bezocht werden zijn haar geboortehuis en Valponasca. Voor de meer avontuurlijke reizigers stond er een tocht naar de Monte Tobio op het programma, geleid door de sportieve en sympathieke zuster Luigina. Het andere deel van de groep verkoos de tocht naar de Roverno, om daar af te koelen in het frisse water. Een mooie viering in de kapel van de zusters betekende dan het einde van de heerlijke dagen in Frankrijk en Italië.

Deze reis was een perfecte mix van ontspanning, bezinning, informatie en ontmoeting. Het meer van Genève en van Avigliani boden een aangename verkoeling bij het warme weer. Er waren zelfs mensen die in Annecy een duik in het water genomen hebben, alhoewel dat niet voorzien was, nietwaar Vanessa en Nico?

Wilfried heeft zoals hij alleen dat kan, de nodige informatie gegeven over Franciscus van Sales, Jeanne de Chantal, Don Bosco en Maria Mazarello. Maar ook op de andere plaatsen die we bezocht hebben, was hij onze enthousiaste gids.

De bezinningen en vieringen die vaak opgeluisterd werden door het gelegenheidsorkest onder de deskundige leiding van onze “Kapelmeister” Koen, hebben weer voor de nodige “geestelijke” vitamientjes gezorgd.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat bij het afscheid door sommigen een traantje weggepinkt werd ...