Verslag wereldcongres voor medewerkers van Don Bosco

20181027 142855 l6h8sps

300 medewerkers van Don Bosco (MDB) kwamen vanuit de ganse wereld samen in het prachtige domein Fraterna Domus te Rome. Het thema van het 5de Wereldcongres was: “Salesiaanse medewerker: geroepen tot medeverantwoordelijkheid als antwoord op de nieuwe uitdagingen.” Deze vond plaats van 25 tot en met 28 oktober.

Na een warm onthaal door Don Ángel Fernández Artime en Moeder Yvonne Reungoat werden de medewerkers geïnspireerd door inleidingen van Noémi Bertola, wereldverantwoordelijke MDB, don Giuseppe Casti, wereldgedelegeerde voor de salesianen van Don Bosco en Cinzia Arena, penningmeester van de MDB. Telkens hadden ze het over onze medeverantwoordelijkheid als medewerker van Don Bosco. Don Casti legde sterk de nadruk op de drie woorden ‘samenwerken, gemeenschap en medeverantwoordelijkheid’. ‘Salesiaans medewerker zijn’ is ziel, hart en handen hebben voor de jongeren, vooral voor de meest kwetsbaren. Als medewerker doen we dit niet alleen, maar vanuit een centrum en in een gedeelde zending met alle medewerkers, met salesianen, zusters van Don Bosco, vrijwilligsters van Don Bosco en oud-leerlingen. We mogen in onze medeverantwoordelijkheid antwoord bieden op de vraag van de Heer, op onze roeping als medewerker van Don Bosco.

We kwamen tot de volgende conclusies:

Wie zijn onze uitdagingen?

Kwetsbare jongeren en gezinnen in crisis.

Wat is onze droom?

Verder groeien als geloofwaardige getuigen.

Vanuit welke waarden engageren we ons?

Charismatische trouw, familiegeest, verbondenheid en betrokkenheid.

Waar zetten we op in?

Gemeenschap, broederlijkheid, gedeelde missie. Zorg voor de roeping van de jongeren. Gedeelde vorming met de ganse Salesiaanse Familie. Autonomie: geloof in medeverantwoordelijkheid.

Hoe komen we tot een verandering en een groei?

  1. Inzetten op een diepere spiritualiteit, groeien in het luisteren en begeleiden van jongeren.
  2. Het project van apostolisch leven ons eigen maken in verbinding met het Evangelie om zo steeds een link te zien tussen ons leven en onze salesiaanse zending.
  3. Een referentiepunt worden, samen met de salesiaanse gemeenschap, voor jongeren in nood.
  4. Onze eigen comfortzone verlaten om geloofwaardig en dynamisch te getuigen voor jongeren in nood.

Naast het vele werk was er eveneens plaats voor ontmoeting, gebed, zang en dans.

Tijdens de laatste avond werd door de Algemeen Overste Don Ángel Fernádez Artime de nieuwe wereldverantwoordelijke voor de komende 6 jaar voorgesteld: Antonio Boccia (°1961) uit Rome. Hij werd op een hartelijke salesiaanse wijze onthaald!

Vragen over de medewerkers van Don Bosco? Aarzel niet om contact op te nemen met carinedhondt@yahoo.com .

Sfeerbeeld bij één van de talrijke overlegmomenten.

v.l.n.r. sr. Leslye, Antonio Boccia, Cinzia Arena en Filippo Servili