Vijf jubilea én jubileumboek voor gouden priester

2022 06 06 jubileum 50 jaar aalmoezenier door Michiel Jacobs 39 1024x675 khzqv4j

Op Tweede Pinksterdag vierde salesiaan en aalmoezenier Bernhard van Welzenes een vijfvoudig feest: zijn gouden priesterjubileum, zijn 50-jarig directeurschap van het Katholiek Sociaal en Cultureel Centrum (KSCC), zijn jubileum van het katholieke schipperswerk, het kerkschip bestaat 35 jaar en het KSCC bestaat 45 jaar. Als klap op de vuurpijl werd ook zijn jubileumboek ‘Onderweg in de Toekomst (50 jaar sociaal-pastoraal werk)’ gepresenteerd.

Het boek is een ode aan de sprankelende gemeenschap van schippers, kermismensen en circusmensen onder geestelijke leiding van hun aalmoezenier Bernhard van Welzenes. Een groot feest dus, waarin centraal stond waar het voor de jubilaris en de feestvierende instellingen om draait: de trekkende bevolking, de binnenvaartschippers, de mensen van de kermis, van het circus. Altijd voor ons onderweg met goederen, vertier en entertainment.

Gouden priester
Je ziet het de 80-jarige jubilerende priester niet aan, maar hij is nog zo bij de tijd als zijn iPhone (natuurlijk het laatste model). Twitter, Facebook, Instagram zijn bij hem kind aan huis. De zondagse mis gaat via een livestream de wereld rond, voorafgegaan door een wekelijkse podcast. Hij kijkt niet om, maar vooruit. Het hele jaar is hij onder zijn parochianen, de schippers, de mensen van de kermis, het circus. Tachtigduizend kilometer zit hij in de auto en gaat hij aan boord bij schippers, drinkt hij koffie in de woonwagens, zegent hij kermissen, doopt hij circuskinderen in de piste, bezoekt hij een ziek lid van een botsautofamilie of steunt hij een zieke schipper. Tussendoor vliegt hij ook nog eens jaarlijks 50.000 kilometer naar onder meer Rome, Monaco waar hij kind aan huis is bij de prinselijke familie, bezoekt hij een bijeenkomst om de rijdende school internationaal te promoten. Altijd onderweg, maar toch altijd thuis voor diegenen die nooit thuis kunnen zijn. Een mens onder de mensen.

Feest en boekpresentatie
Tweede Pinksterdag was het zo ver: eindelijk stond Van Welzenes even stil tijdens het jubileumfeest. De opening werd gevierd met een feestelijke (openlucht) eucharistieviering, pal voor het jarige kerkschip. Aanwezig waren Van Welzenes’ medesalesiaan en de emeritusbisschop Ad van Luyn en onze provinciaal Wilfried Wambeke. Uit handen van Van Luyn kreeg Van Welzenes officieel het jubileumboek ‘Onderweg in de Toekomst (50 jaar sociaal-pastoraal werk)’ aangeboden.

Het jubileumboek is geschreven en samengesteld door de Nijmeegse journalist en schrijver Hans Jacobs. Wie interesse heeft in het boek kan contact opnemen met Bernhard van Welzenes via e-mail b.vanwelzenes@kscc.nl.

v.l.n.r. Aalmoezenier Bernhard van Welzenes , Mgr. Ad van Luyn em., Provinciaal Wilfried Wambeke, Pfarrer Sacha Ellinghaus ; copyright foto Michiel Jacobs
v.l.n.r. Mgr. Ad van Luyn em., Provinciaal Wilfried Wambeke, Aalmoezenier Bernhard van Welzenes; overhandiging van het boek aan medebroeders ; copyright foto Frank Veldkamp