Vijf tips om het online lesgeven vlot te laten verlopen

Leren aerh9xy

De verlengde herfstvakantie zit erop en de leerlingen moeten weer naar school. Ongeveer dan toch, want heel wat leerlingen zullen regelmatig thuis moeten blijven en online les moeten volgen. Met deze vijf tips voor leerkrachten zou het online lesgeven alvast wat vlotter moeten gaan.

 1. Structuur
  Het is niet omdat de leerlingen niet fysiek aanwezig zijn, dat de lessen extreem anders moeten zijn. Je hoeft geen duizend verschillende ideeën en nieuwigheden door elkaar te mixen, houd het eenvoudig. Zorg ervoor dat je een vertrouwde structuur creëert voor de leerlingen. Geef hen voldoende instructies, zorg dat de lesdoelen duidelijk zijn en je staat al heel wat verder.

 2. Voor iedereen
  Zorg dat je voldoende contact hebt met alle leerlingen. Op die manier kan je goed bijhouden welke leerlingen het moeilijker hebben met de leerstof en wie nog wat extra begeleiding kan gebruiken. Stuur eens een persoonlijk bericht naar zij die het moeilijker hebben met de vraag hoe dat komt of waar je nog mee kan helpen. Las zeker af en toe een vraag-antwoord-momentje in.

 3. Interactief
  Als de leerlingen iedere keer een volledig lesuur voor hun laptop moeten zitten om naar lessen te luisteren, zal dat laatste lesuur er zeker te veel aan zijn. Probeer daarom zeker interactief te werken. Laat de leerlingen niet alleen luisteren, maar laat ze zeker ook zelf aan het woord. Laat ze af en toe in groepjes brainstormen of overleggen. Op die manier zorg je voor voldoende afwisseling.

 4. Creatief
  Een andere manier om voor voldoende afwisseling te zorgen, is door je creativiteit naar boven te halen. Lessen hoeven niet alleen gebabbel te zijn. Toon af en toe een relevant videofragment, laat de leerlingen iets maken, organiseer een quiz, laat de leerlingen hun mening kunnen geven door middel van gekleurde voorwerpen, enzovoort. Les biologie? Laat de leerlingen buiten wat materiaal verzamelen waarmee ze aan de slag kunnen.

 5. Rust
  Ook voor de leerlingen is dit allemaal nieuw. We durven dat wel eens onderschatten aangezien leerlingen “toch alles kennen van technologie”, maar een volledige lesdag online volgen is voor niemand vanzelfsprekend. Zorg er daarom voor dat er ook genoeg pauzemomenten zijn zodat de leerlingen even kunnen rusten en hun hoofden kunnen leegmaken. Op die manier zullen de leerlingen gemakkelijker de hele dag gefocust kunnen blijven.