Vlaamse collega's in Madrid: "Don Bosco verbindt en inspireert"

DBWAVE pa04cgh

Van dinsdag 16 november tot en met vrijdag 19 november trokken Claire-Eline Theyskens (Don Bosco Brussel), Ingrid De Geyndt (Don Bosco Halle) en Veerle Slachmuylders (Don Bosco Groot-Bijgaarden) naar Madrid om er een meeting rond het DBWAVE-project bij te wonen.

Het eerste bezoek stond op dinsdag 16 november gepland. Op die dag werden onze Belgische leerkrachten en hun collega’s in ‘La Inspectoría salesiana Santiago el Mayor’ - het provinciehuis van de salesianen - verwacht om de vergadering voor projectcoördinatoren van DBWAVE bij te wonen. “Indien het coronavirus geen roet in het eten had gestrooid, zou het DBWAVE-project nu normaal gezien al zijn afgerond”, legt Ingrid uit. “In deze laatste zes extra maanden van het DBWAVE-traject wordt het implementeren van de producten belangrijk. Tijdens de vergadering werd er in verschillende werkgroepen productief gewerkt rond verschillende tools.”

Deelnemers uit 9 verschillende landen
Vanuit ‘La Inspectoría salesiana Santiago el Mayor’ in het centrum van Madrid trok onze Belgische delegatie op woensdag 17 november naar San Lorenzo El Escorial, waar de dames logeerden in ‘la Residencia de los Sagrados Corazones’, een residentie (klooster) van de Heilige Harten. Daarna was het tijd voor de meeting ‘European Projects-Schools and Vocational Training’. “Dit was reeds de elfde editie en er was een uitzonderlijk hoog aantal deelnemers”, gaat Ingrid verder. “In totaal waren we met meer dan 90 personen uit 9 verschillende landen: Frankrijk, Italië, Duitsland, Malta, Slovenië, Polen, Hongarije, Spanje en België. Daarbij zowel mensen mét als zonder internationale ervaring. Er waren onder andere directeurs, leerkrachten algemene vakken, leerkrachten praktijk, salesianen en Erasmus+-coördinatoren aanwezig.”

Bezoek aan school en El Escorial
Donderdagavond werd een bezoek gebracht aan de Don Boscoschool in Madrid. “We werden er onthaald door de directeur en rondgeleid in de school waar ook werkhuizen grafische, lassen en mechanica aanwezig waren. Er werd heel wat gepraat en overlegd tijdens de workshops, in de wandelgangen, in de bus of aan tafel: talrijke banden werden gesmeed om ervaringen uit te wisselen en internationaal samen te werken binnen het Don Bosco-netwerk. We noteerden partners uit haast alle deelnemende landen. Tot slot brachten we vrijdagavond een bezoek aan het paleis en klooster van El Escorial, waar onder andere de koninklijke familie ligt begraven. Don Bosco verbindt en inspireert over de grenzen heen. Dat is zeker!”