Vlamingen en Nederlanders lezen Bijbel vaker digitaal

Bijbel c8zpomb

Het aantal gebruikers van het digitale aanbod van het NBG (Nederlands-Vlaamse Bijbelgenootschap) stijgt in Vlaanderen. De website www.debijbel.nl had vorig jaar bijna 1,3 miljoen bezoekers die de Bijbel ongeveer 21 miljoen keer openden. De app ‘Mijn Bijbel’ heeft nu in totaal ongeveer 146.000 gebruikers in Vlaanderen en Nederland.

“Het digitale Bijbellezen zit wereldwijd in de lift en dat zien we ook in Vlaanderen en Nederland”, zegt Stefan van Dijk, manager Ontwikkeling en Uitgeven bij het NBG. “Jaarlijks stijgt het totaal aantal mensen dat op ons platform de Bijbel leest met zo’n 10 procent. De website www.debijbel.nl groeide in Vlaanderen met 23 procent, de app ‘Mijn Bijbel’ kon op ruim 40 procent meer Vlaamse gebruikers rekenen.”

"de website groeide in Vlaanderen met 23%, de app met ruim 40%"

Vier nieuwe landen
Het NBG voert haar platform ook uit naar andere landen. “Internationaal werken nu dertien derdewereldlanden met de techniek die door het NBG ontwikkeld is”, zegt Van Dijk. “Daar zijn vier landen bijgekomen: Angola, Ecuador, Argentinië én Oekraïne gingen deze week live. Later dit jaar volgen onder andere nog vijf Afrikaanse landen en Roemenië.”

Twee versies
Er werden twee versies van het platform ontwikkeld: een uitgebreide en een eenvoudige. “Het platform www.debijbel.nl gebruikt de uitgebreide variant, met de gratis app ‘Mijn Bijbel’. Daar zijn tientallen Bijbelvertalingen alsook de Hebreeuwse en Griekse bronteksten terug te vinden, net als actuele blogs, leesplannen en achtergrondinformatie. Ook Argentinië gebuikt nu deze variant”, aldus Van Dijk. “De eenvoudige versie combineert twee functies: je kunt er de Bijbel lezen en informatie vinden over het Bijbelgenootschap in het desbetreffende land.”