Vluchtelingenjongeren vieren weekend bij salesianen in Assel

Don Bosco Magazine 00920 Middel 7fqpi28

Even weg uit de sleur van het asielzoekerscentrum, een weekendje weg naar de salesianen in Assel. Voor de Afghaanse jongeren was het een welkome afwisseling! Ze hebben spelletjes gespeeld, van alles geleerd over Nederland en sommige versierden voor het eerst een kerstboom.

De jongeren zagen elkaar weer voor het eerst sinds de noodopvang in Harskamp definitief werd gesloten. Bij herplaatsing van vluchtelingen naar andere asielzoekerscentra, wordt geen rekening gehouden met ontstane vriendschappen, dus de jongeren wonen inmiddels verspreid over het hele land. Gelukkig hield salesiaan Biju Oledath contact met hen en vonden ze elkaar weer in Assel afgelopen weekend.

Samen leren en integreren
Vanuit Almere, Winterswijk, Oss en Stadskanaal kwamen de Afghaanse jongeren met hun begeleiders naar Assel. Daar waren ook enkele Nederlandse jongeren aanwezig die het hele weekend zijn gebleven om te integreren met de vluchtelingenjongeren. Ze deelden kaartjes uit die geschreven waren door kinderen uit hun klas. Helaas moest het weekend door de afgekondigde lockdown eerder stoppen dan gepland en kon het kerstdiner met de jongeren van Don Bosco De Maten niet doorgaan, maar dat mocht de pret niet drukken! Er werden volop spelletjes gespeeld, kerstversieringen gemaakt en heerlijke maaltijden gekookt.

Salesianen Dominiek Deraeve en Biju Oledath organiseerden ook enkele seminars over Nederland, waarbij de Afghaanse jongeren meer leerden over onze cultuur en konden vertellen hoe zij Nederland tot nu toe beleven. Dit mondde uit in praktische tips en tricks onderling: hoe regel je bijvoorbeeld je telefoonabonnement en wat is de goedkoopste manier om met achtergebleven vrienden en familie in Afghanistan te bellen? Ook hebben de jongeren samen een film gekeken over Nederland en over Don Bosco.

We gaan dit weekend zeker nog eens herhalen!

Na een potje voetbal werden de jongeren weer teruggebracht naar de verschillende asielzoekerscentra, waar sommigen (gastvrij als ze zijn) hun chauffeur nog uitnodigden voor de thee. Over één ding zijn ze het allemaal eens: dit uitje is voor herhaling vatbaar! Biju Oledath grijnst: “We gaan dit zeker nog een keer doen! De jongeren willen graag weer cricket spelen samen, zoals we in de noodopvang in Harskamp deden. Cricket is een populaire sport in Afghanistan en ze vinden het sowieso fijn om elkaar te zien. Drie jongeren konden er deze keer niet bij zijn, maar hopelijk maken ze de groep in het voorjaar compleet!”

Foto's gemaakt door Lisa Hoogmoed van Masterpiece Visuals.