Voedselpakketten voor 600 jongeren in DR Congo

99be5d8ea6a6b991799e6b91cfcd7aea XL

Oeuvres Maman Marguerite, een netwerk van verschillende salesiaanse centra in Lubumbashi (Congo), ontving een zending voedselpakketten van Salesian Missions en Rise Against Hunger, een humanitaire organisatie met als doel wereldwijd een einde aan honger te maken. Oeuvres Maman Marguerite is ook in België goed gekend, want de Vlaamse salesiaan Eric Meert werkt er al vele jaren en de secundaire school Don Bosco Zwijnaarde koppelt jaarlijks haar vastenactie aan dit project.

De zending van Salesian Missions en Rise Against Hunger zorgde voor maaltijden voor maar liefst vijf salesiaanse centra in Lubumbashi. Deze maaltijden bestonden uit rijst, soja, gedehydrateerde groenten en vitamines en zorgden voor eten voor zo’n 600 jongeren.

Magone Girl's House

Een centrum dat werd geholpen, is Magone Girl’s House. Deze organisatie biedt onderdak aan risico-meisjes die niet door hun ouders kunnen worden verzorgd. Het netwerk van drie meisjestehuizen vangt jonge vrouwen op zorgt ervoor dat zij kunnen gaan studeren in basisscholen en middelbare scholen in de stad. Het Magone Girl's House heeft te kampen met ernstige financiële problemen en kan daardoor moeilijk voedselzekerheid, gezondheidszorg of schoolgeld garanderen. Daarnaast is er een gebrek aan drinkwater in de buurt. Het doel is om in de toekomst een put te boren om ter plekke drinkwater te voorzien.

Ik wil een sterke vrouw zijn die haar broertjes en zusjes kan helpen
Naomie (15)

Een van de jonge vrouwen uit Magone Girl’s House die voedselhulp heeft ontvangen is de 15-jarige Naomie. "Ik wil een sterke, verantwoordelijke en hardwerkende vrouw worden die haar broertjes en zusjes kan helpen hun studie af te maken", getuigde ze. "Dankzij deze maaltijden ben ik weer gezond en sterk. Dit is belangrijk voor mij om te kunnen studeren. Ik voel me ook sterker en gezonder dan voorheen."

Missionarissen zoals Eric Meert werken al meer dan honderd jaar in Congo om ervoor te zorgen dat de meest kwetsbare kinderen niet worden vergeten. Basisscholen, middelbare scholen en programma's leggen de basis voor vroeg leren, terwijl de handels-, beroeps- en landbouwprogramma's jongeren de kans bieden op een stabiele en productieve toekomst.

Auteur: Tim Bex (Bron: ANS)