Voetballers Don Bosco Haacht zijn de beste van Vlaams-Brabant!

Provinciaal20kampioen20cadetten20voetbal 4d6unhu

Op woensdag 28 november 2018 werd een stukje sportgeschiedenis geschreven. In een bloedstollende finale wisten onze cadetten de scalp van het Redingenhof te veroveren en kroonden zich zo tot Provinciaal Kampioen.

In de halve finale kwamen onze jongens uit tegen het Sint-Theresiacollege Kapelle-op-den-Bos. De wedstrijd kende een gesloten wedstrijdbegin met veel middenveldspel en weinig doelkansen. Een spookvrijschop voor Kapelle-op-den-Bos bracht ons na geharrewar voor doel op achterstand. Aan mentale sterkte en karakter geen gebrek bij onze jongens, maar toen de scheidsrechter 3 minuten later besliste om de bal op de stip te leggen na een onschuldig duel in onze 16 meter, zakte de moed ons toch wat in de schoenen. Onze doelman, Daan Cornet stond oog in oog met de spits van Kapelle-op-den-Bos en hield ons met een prachtige save in de wedstrijd. Dit gaf onze jongens een boost. In de pauze konden coaches Poukens en Ventôse tactisch bijsturen. Dat resulteerde snel in overwicht voor onze jongens. Een schot van onze vinnige flankspeler Flavien Mboyo Ekete werd gestopt door de doelman. Onze druk bleef aanhouden en resulteerde nog in enkele kansen. 5 minuten voor tijd kregen we een hoekschop. Bob Vanchaze bracht de bal hoog voor en kapitein Rombout kon de bal onhoudbaar binnen koppen, 1-1! Loon naar werken voor onze jongens en de technische staf, want op varianten op stilstaande fases is hard getraind de voorbije weken. Gelijkspel en dus zouden penalty’s uitsluitsel brengen over welke ploeg naar de finale ging. In deze strafschoppenreeks werd onze doelman, Daan Cornet, de held. Hij pakte alle strafschoppen en scoorde zelf de eerste. We wonnen de strafschoppenreeks met 0-4 en plaatsten ons voor de finale.

In de finale kwamen we uit tegen de favoriet van het tornooi, sportschool Redingenhof uit Leuven. Dankzij een ijzersterke organisatie hadden we vanaf de eerste minuut de wedstrijd onder controle. Er werd goed ingespeeld op de zwaktes van de tegenstander en met ons gevaarlijk spitsenduo Mboyo Eketo en William Akonangana konden we er regelmatig gevaarlijk uitkomen op de tegenaanval. We gingen rusten met 0-0. Na de appelsientjes gingen we verder op ons elan. Bij een hoekschop werd ditmaal een andere variant uitgeprobeerd. Na een goed blok werd alweer Rombout vrijgespeeld, die de bal staalhard kon binnen buffelen aan de tweede paal. Van een slotoffensief van Redingenhof was geen sprake. Het waren zelfs onze Don Boscoboys die de beste kansen kregen. Onze supersub Victor “de viking” Dedeyne werd te fel gehinderd om binnen het kader te besluiten en in het absolute slot was er nog een scherpe counter, maar William Akonangana besloot op de doelman.

Een schitterende prestatie van onze jongens die hiermee de lat hoog leggen voor de komende Salesiaanse Spelen in Ljubljana die in mei plaatsvinden. Na de wedstrijd werden T1 Roel Poukens en T2 Matthias Buttiens, alsook sportief directeur Dries Ventôse in de bloemetjes gezet. Zij kregen van de organisatie de Trofee Raymond Goethals uitgereikt als beste coaches van het tornooi.

De Vlaamse finale zal eind mei gespeeld worden tegen de kampioenen van Antwerpen, Limburg en Oost-Vlaanderen. Ook daar zal er alles aan gedaan worden om de eer van Don Bosco hoog te houden!

Bron: Don Boscoscoop, 2019/1, p.10-11