"Vooral vrouwen en kinderen lijden en sterven in Goma"

Congo c413u5t

Nieuws en foto's stromen binnen vanuit Goma (grensstad van Congo met Rwanda) bij onze medebroeders. De oorlog tussen de reguliere strijdkrachten en de rebellen van de M23-groep heeft duizenden mensen op de vlucht doen slaan. De boodschap van pater Aurélien, salesiaanse afgevaardigde van de provincie die tevens in Goma woont, spreekt voor zich.

"Het zijn vooral vrouwen en kinderen die lijden en sterven", aldus Aurélien. "Ik weet niet in hoeverre de radio en televisie in Europa hierover praten, maar de situatie is ernstig. Ik heb zonet samen met pater Césaire en pater Carlos een tocht gedaan om de situatie van de ontheemden die nog steeds zonder hulp zitten te bekijken, en vooral die van de ontheemde kinderen en jongeren. Vervolgens zijn we naar de parochie van Kanyarucinya gegaan om te praten met de pastoor. Hij heeft al een wees doorverwezen naar Don Bosco Ngangi." (lees verder onder foto)

Er zijn al meer dan 2.500 ontheemde en dakloze huishoudens.

Doelgroep nu helpen
"Het is moeilijk om hulpeloos toe te kijken naar de gedwongen ellende van onschuldige mensen. Er zijn intussen al meer dan 2.500 ontheemde en dakloze huishoudens. De tijd is gekomen dat wij de jongeren, onze doelgroep, in de existentiële periferie moeten gaan ontmoeten. Ik moedig alle Salesianen in deze regio aan om zelf te gaan kijken en tegelijkertijd vraag ik hen voorzichtig te zijn en niet 's nachts op stap te gaan, want de oorlog is al op minder dan 40 km van Goma. Laten we samen bidden voor vrede in het oosten van ons land."