Op zaterdagochtend 17 februari stroomde de turnhal van Don Bosco in Hechtel vol met blije gezichtjes, verwachtingsvolle blikken, zoekende ogen naar vriendjes.... Vanuit alle uithoeken van het dekenaat Peer waren de vormelingen gekomen voor een gezamenlijke bezinnings- en inspiratiedag. De kinderen hadden vooraf zelf 4 werkwinkels gekozen (van de 25!) waar ze heen wilden gaan. Terwijl de ene groep de dag begon met een ingetogen, meditatieve bezinning en de andere luisterde naar een boeiende getuigenis, ging nog een andere groep meteen met de handen aan de slag, of werd de jas aangetrokken voor een speurtocht door Hechtel.

Je kon een speld horen vallen toen priester Jean Baptiste (Kuringen) door zijn innemende manier van vertellen de vormelingen meenam naar 1994, naar het oorlogsgeweld in Rwanda. Op krakerige planken, in een stoffig tussenplafond van nog geen 80 cm hoog, moest hij zich 17 dagen schuilhouden en kon hij alleen maar stilletjes blijven liggen. Meerdere malen vroeg hij zich af waar God toch was, tot hij op zekere dag God hoorde antwoorden: “Maar Jean Baptiste, ik ben toch altijd bij je gebleven.” En toen hij erover nadacht realiseerde hij zich dat dat waar was. Vanaf dat moment is het gevoel van Gods aanwezigheid en bescherming nooit meer weggegaan.

Dirk vertelde hoe zijn leven veranderde toen hij in een rolstoel terecht kwam. In 50 minuten tijd vertelde hij hoe je positief in het leven kan blijven staan. Niet kijken naar je beperkingen, maar juist naar je mogelijkheden, naar alles wat je nog kan. Ook was er een getuigenis van een vluchteling over het vertrek uit zijn land, en het zoeken naar een nieuwe plek om weer in vrede te kunnen leven.

Geknutseld werd er ook. Dagcollages bijvoorbeeld, met dingen die ons blij en gelukkig maken, maar ook verdrietig, bang of boos. In een andere werkwinkel werden prachtige tafelversieringen voor communiefeesten gemaakt, voor gezinnen die het geld niet hebben om dat te kopen. Via Sint Vincentius komen deze decoraties op de juiste plekken terecht. Op weer een andere plek (“Concreet iets doen voor een ander”) werden kleine, leuke dingetjes gemaakt, om weg te geven aan iemand die het nodig heeft. Gewoon om iets aardigs te doen, en een glimlach op iemands gezicht te toveren. Ook stond er een Bijbelquiz op het programma, en werden er bij de Godly Play Bijbelverhalen op een speelsemanier tot leven gebracht. De film Vlindercircus liet zien hoe gebroken mensenkunnen openbloeien, net zoals een rups in een prachtige vlinder verandert.

Salesiaan en priester Dieter ging voor in de slotviering van de dag. Hoewel dekinderen al een lange dag achter de rug hadden, werd er flink meegebeden enmeegezongen. Met een daverend “Let it Shine” werd de viering beëindigd maar de blijdschap bleef duren.