Vormingsweekend voor de jonge medebroeders in initiële vorming

20181118 114903 z243q7p

In het weekend van 16-18 november 2018 kwamen de jonge medebroeders in initiële vorming samen in de gastvrije gemeenschap van Oostende.

Wij namen ruim de tijd om met elkaar in gesprek te gaan over ons persoonlijk leven en ons werk als salesiaan van Don Bosco in de zending te Oostende of te Hechtel. Zo stonden wij stil bij de jongerenpastoraal vandaag en verdiepten dit in relatie met het opvoedingsproject “Opvoeden met Don Bosco als Gids en Tochtgenoot”.

Op vrijdagavond gingen we in gesprek over ons eigen leven en het concrete werk in onze gemeenschappen. Het was een openhartig gesprek en gedachtewisseling over onze pedagogische en pastorale ervaring in onze werk.

Op zaterdagvoormiddag bracht Frank D’Hondt, godsdienstleraar in Don Bosco Zwijnaarde, een boeiend getuigenis over ‘hoe hij creatief en gelovig met jongeren op weg kun gaat in de godsdienstlessen en in de pastoraal’. Met concrete voorbeelden en verhalen heeft hij ons duidelijk gemaakt over de nood om op een constructieve wijze om te gaan met de huidige pedagogische situatie, in creatieve trouw aan Don Bosco, gevoelig voor de tekenen van de tijd.

Wilfried Wambeke, onze provinciaal, zoomde in op het opvoedingsproject. Wij bleven uitvoerig stil staan bij de groei, het proces en het ontwikkelen van het opvoedingsproject “Opvoeden met Don Bosco als Gids en Tochtgenoot”. Via verschillende oefeningen en werkvormen reflecteerden wij over hoe het opvoedingsproject ons kan inspireren als een ‘kompas voor onderweg’ in ons salesiaans leven en werk. Als afsluiter deden wij een oefening om de basishoudingen te toetsen en te omschrijven in ons concrete werkmidden en zochten we wegen om die houdingen nog concreter en meer eigen te maken in ons dagelijks werk.

De vieringen, het informeel samenzijn, en de uitwisselingen over onze verschillende ervaringen zorgden voor een aangename sfeer. Voeg daarbij de mosselen in een Oostends restaurantje, een frisse wandeling langs de zee en de gastvrijheid van de salesiaanse gemeenschap en je hebt alle ingrediënten voor een ontspannend en verbindend weekend aan zee.