Vrijwilligers en Ecuadorianen? Dat is Bingo!

Img 2845 kj8mck3

Sinds 1 oktober zijn Hanne Bastiaens en Tine Vandenberghe in Ecuador als vrijwilliger van Jeugddienst Don Bosco. Ontdek hier hun blog over het Don Boscoproject in Guayaquil.

Aguo de coco

Feestdagen betekenen hier: leuke dingen doen! Daarom zijn we met de kinderen van de leefgroepen naar een huis van Don Bosco in Las Playas geweest. Een groot huis dichtbij het strand waar de kinderen even al hun energie kwijt konden. In de voormiddag stonden klusjes aan het huis op de planning, zoals verven, de tuin een make-over geven, poetsen, … Samen met mijn verfteam hebben we ramen en deuren geverfd van een zaal waar de kinderen film kunnen kijken. Een hele klus waar we de komende maanden zeker nog verder aan kunnen werken. In de namiddag was er tijd voor ontspanning en gingen we naar het strand. Ik moet zeggen naar het strand gaan krijgt een hele andere dimensie wanneer dertig uitgelaten kinderen zich uitleven met zand en water. Ook ik was slachtoffer van een onvermijdelijke duik in de zee met mijn kleren aan! Aan eten en drinken geen gebrek in Las Playas. Kinderen klommen in een palmboom om kokosnoten naar beneden te gooien om zo agua de coco (kokoswater) te kunnen drinken, lekker verfrissend op de warme dagen hier!

Op zaterdag keerde we terug van Las Playas, we kropen meteen ons bed in moe na een lange busrit terug. Zondag zijn we met de vrijwilligers nogmaals naar Parque Historico geweest waar we op ons gemak (lees: zonder een enthousiaste bende kinderen) konden rondwandelen. We hebben de avond doorgebracht in het centrum van Guayaquil waar we nog gezellig iets hebben gedronken en gegeten.

De week erna zijn we gestart met onze lessen in Juanito Bosco. Ik heb besloten om Engels en wiskunde te geven aan de oudere kinderen. Ik moet toegeven de eerste lessen verliepen vlot. Het niveau van Engels is weliswaar ondermaats, maar ik probeer het op een leuke manier aan te pakken en de kinderen zo veel mogelijk mee te geven tijdens de les. De wiskundeles is uitgedraaid op een spelletje Bingo, waarbij de kinderen superenthousiast waren. De kinderen hebben mij wel nog eens duidelijk de spelregels moeten uitleggen, want Ecuadorianen zijn experts en ervaringsdeskundigen in het spelen van Bingo. Weer iets bijgeleerd van deze kinderen! Het was dus een leuke week als professora Anna en in mijn hoofd ben ik alweer mijn volgende les aan het plannen.

Naast het lesgeven zijn we ook op huisbezoeken geweest samen met Gemma en Bruno. We zijn langs geweest bij een gezin waarvan de meisjes niet naar school gingen en ook niet naar Juanito kwamen. Ik vond het goed dat ze op het project hier ook aandacht voor hadden en persoonlijk met de mensen gingen praten om de situatie te bekijken. Ook heeft Padre Marco ons meegenomen naar huizen in de wijk die in zeer slechte staat zijn. Sommige huizen waren een samenraapsel van wat ijzeren platen, bamboestokken, karton, … Triest om te zien dat mensen zo moeten leven en zelf weinig aan deze situatie kunnen veranderen door een gebrek aan financiële middelen.

Na een drukke werkweek hebben we zaterdag doorgebracht op het project, waar we de avond hebben afgesloten met een volleybaltornooi. Op zondag hebben we deelgenomen aan een free walking tour in Guayaquil. In de avond zijn we naar de film geweest, Bohemian Rhapsody. Een aanrader om een blik te krijgen in het leven van Queen, ik ben fan!

En zo is het maandag, de dag waarop ik deze blog zit te schrijven, zonder internet weliswaar (dat gebeurt hier wel eens vaker).

Tot het volgende avontuur!
Ciao!


Hanne


Meer verhalen? Ontdek ze hier!