waardevolle momenten met kinderen én ouders!

Schermafbeelding202018 11 0920om2014 36 57 g8rkso4

Ouders op het speelplein, het klinkt niet evident! Onze speelpleinen zijn er toch in de eerste plaats voor de kinderen? Ouders, dat zijn toch die overbeschermende mensen met al hun onmogelijke eisen die enkel aan het belang van hun eigen kind denken? Ouders, die sturen hun kinderen toch alleen maar naar het speelplein omdat ze zelf moeten gaan werken?

Wanneer we praten met 'speelpleincollega’s' van andere speelpleinen merken we dat er nog heel wat onwennigheid bestaat bij die manier van werken. Toegegeven: ook voor onze jonge animatoren is het niet altijd gemakkelijk om een goed evenwicht te vinden tussen omgaan met de kinderen en met de volwassenen,maar daar groei je in. Jazeker, er zijn soms moeilijke momenten! Er zijn momenten waarop ouders het bijvoorbeeld niet eens zijn met de aanpak van bepaalde kinderen, het moeilijk hebben met het verloop van bepaalde activiteiten, of zelf proberen tussenbeide te komen bij conflicten tussen kinderen.In dergelijke situaties kan onze pleinleiding bemiddelen. Dat zijn mensen met heel wat jaren speelpleinervaring,voor de ouders vaak bekende gezichten. Ons principe is dat ouders te allen tijde méér dan welkom zijn, maar het zijn de animatoren en de pleinleiding die beslissen over het speelpleinprogramma en die verantwoordelijk zijn voor de kinderen die zonder begeleiding op Don Bosco Beerse komen spelen. Uiteraard zijn de speelpleinafspraken ook voor iedereen gelijk, of het nu om niet-begeleide kinderen, begeleide kinderen of ouders gaat.

Een ander speelconcept

Op Avontuurlijk Speelplein Don Bosco Beerse is het anders. Sinds de oprichting van het speelplein – ondertussen zo’n 50 jaar geleden – kiezen wij voor een heel ander speelpleinconcept.Ouders, maar ook grootouders en andere volwassenen, zijn hier van harte welkom om samen met hun kind te komen spelen. Hier wordt gekozen voor een open werking.

Volwassenen kunnen hier iets drinken op het gezellige terras tegen zeer democratische prijzen terwijl hun kind naar hartenlust ravot in de speeltuin of zich amuseert met de activiteiten van de animatoren. Maar evenzeer kunnen zij samen met de kinderen de speeltuin in, genieten van een optreden, genieten van het kind-zijn en het ouder-zijn. Vanaf vijf jaar mogen kinderen ook ‘alleen’ komen spelen. Jongere kinderen moeten altijd begeleid worden door een volwassene.

Positieve ervaringen

Hoewel er elk jaar wel situaties zijn waarin de pleinleiding moet ingrijpen en ze in zichzelf wellicht weleens denkt dat het toch allemaal gemakkelijker zou zijn zonder ‘pottenkijkers’ op het speelplein, zijn onze ervaringen met ouders vooral positief. Don Bosco Beerse is een begrip in het dorp. Het is een plek waar jong en oud elkaar in een ongedwongen sfeer kunnen ontmoeten.Ouders bieden vaak spontaan aan om een handje toe te steken en leveren vaak zinvolle ideeën aan voor de toekomst. Als het nodig is, merken we ook dat ouders in de bres springen voor Don Bosco, bijvoorbeeld toen enkele jaren geleden het subsidiereglement van de gemeente aangepast werd. Het doet dan deugd om te merken dat er heel wat appreciatie is van ouders en volwassenen voor het speelpleinwerk.

Waardevolle momenten

Het allermooiste is echter nog altijd de kans die ons speelpleinconcept biedt om tot een (h)echte ont-moeting te komen tussen de volwassenen en hen die hen het meest dierbaar zijn: hun eigen (klein)kinderen. Er zijn voor elkaar, tijd maken voor elkaar, spelen met elkaar: dat zijn intense en waardevolle momenten die we in onze overhaaste samenleving jammer genoeg te weinig kennen. Het is fijn te weten dat er in het landelijke Beerse een plek bestaat waar dat nog kan, en ja, daar zijn we trots op!

Bron: Koerier 2018/2, p. 20-21

------------

Een paar jaar geleden leerden we Speelplein Don Bosco Beerse kennen en werden er al goeie banden gesmeed. Hun toch wel bijzondere werking is de moeite waard om ook hier even voor te stellen.