Wat maakt een goede leerkracht? 21 leerlingen aan het woord

Leerkracht rcone2a

Het nieuwe schooljaar staat voor de deur! De leerkrachten leggen de laatste hand aan hun voorbereidingen en zijn bijna klaar om hun nieuwe leerlingen te ontvangen. Maar wat is een goede leerkracht eigenlijk? We vroegen het aan kinderen en jongeren; van de basisschool tot laatstejaars van het secundair onderwijs. Hier zijn hun antwoorden.

"Naar je luisteren en je serieus nemen"
1) "Een goede leraar neemt ons ook wel eens mee op uitstap. En moet streng durven zijn."
2) "Een goede leraar leert me niet alleen om te slagen voor bepaalde vakken, maar ook om me aan de regels te houden."
3) "Een goede leraar laat me zien hoe ik stiller kan zijn, zodat ik beter leer luisteren."
4) "Als een leraar vrije tijd en extra pauze geeft na een intensieve taak, is dat eerlijk. Dat is wat een goede leraar maakt."
5) "Wat een goede leraar maakt, is dat ze naar je luisteren en je serieus nemen."

"Vertrouwen geven, maar ook grenzen stellen"

6) "Wat een goede leraar maakt, is dat je met problemen bij hem of haar terecht kunt."
7) "Hij/zij beoordeelt eerlijk zonder voorkeuren."
8) "Hij/zij maakt de lessen afwisselend en leuk."
9) "Hij/zij moet gevoel voor humor hebben en begrijpen dat we ook plezier willen maken."
10) "Hij/zij moet openstaan voor mij, de studenten op ooghoogte ontmoeten, ons vertrouwen geven, maar ook grenzen kunnen aangeven en hartelijk zijn."

"Luisterend oor bieden"

11) "Hij/zij moet iets goed kunnen uitleggen tot iedereen het begrijpt."
12) "Hij/zij moet altijd een luisterend oor bieden."
13) "Hij/zij moet in staat zijn om duidelijke en strikte afspraken te maken."
14) "Hij/zij moet ook durven zeggen: 'geen huiswerk vandaag, je hebt toch genoeg te doen in de andere vakken.'"
15) "Hij/zij moet eerlijk zijn, een rolmodel voor mij worden en iemand zijn waar ik graag naar luister. Hij/zij zou niet zoveel toetsen moeten maken, maar meer praktijkvoorbeelden met ons doornemen, zodat we de stof beter onthouden. Ik zou graag meer buitenlessen willen."

"Straalt kalmte uit"

16) "Hij/zij moet ons waarderen in onze sterke punten en niemand persoonlijk aanvallen. Wij zouden onrechtvaardigheden met de leerkracht moeten kunnen bespreken; dit zou zowel de leraren als de leerlingen ten goede komen. De leraar zou meer getraind moeten worden in digitaal onderwijs om ons beter te ondersteunen bij het thuisonderwijs."
17) "Mijn favoriete leerkracht is enthousiast over haar vak en wil ons de nieuwe dingen wil uitleggen. Een goede leraar reageert op de klasgroep, houdt niet altijd halsstarrig vast aan het lesprogramma en ontmoet de leerlingen op ooghoogte."
18) "Een goede leraar staat open voor de klas, ratelt niet alleen de stof af, maar vraagt ook aan de studenten hoe zij iets doen. Het is ook belangrijk voor mij dat hij/zij ons prijst."
19) "Ik hou van mijn favoriete leraar omdat hij kalmte uitstraalt en niet meteen schreeuwt. Ik heb nog nooit zo'n relaxte leraar gehad."
20) "Ik heb geen favoriete leraar omdat iedereen me irriteert. Ik voel me vaak oneerlijk behandeld. Gelukkig is er een studiebegeleider, bij hem kan ik altijd terecht."
21) "Ik vind mijn favoriete lerares cool omdat ze veel variatie in de lessen brengt. Ze doet dingen met de klasgroep die andere leraren niet doen."