We kunnen onze afkomst en onze charismatische identiteit niet vergeten

F5e707780c288d2cd64a08a5a40dd84a XL jscoa4t

Het traditioneel missionair evenement van de Harambee (een woord uit het ‘Shwahili’ voor ‘samenwerking, synergie’) vindt dit jaar plaats in Valdocco van 28 tot 30 september. Het thema van de ontmoeting is het evangeliewoord: "Ik verkondig u vreugdevolle boodschap" (Lc 2,10). Tijdens dit missiefeest wordt de 149ste Salesiaanse Missionaire Zending gevierd. Op zondag 30 september worden de missiekruisjes overhandigd aan missionarissen die dit jaar voor de eerste keer vertrekken.

Don Ángel Fernández Artime, algemeen overste, zal voorgaan in de viering in de basiliek van Maria, Hulp van de christenen in Valdocco (Turijn). Samen met Moeder Yvonne Reungoat, algemeen overste van de zusters van Don Bosco, zal hij de salesianen en zusters zenden naar de landen van hun bestemming. Zij staan op het punt een nieuw pad in hun leven te beginnen. De missionarissen van de Salesiaanse Familie zijn nog steeds de protagonisten van het gebeuren. De jongeren, die deelnemen aan de Harambee, zullen hen aanmoedigen. Deze jongeren komen uit de verschillende salesiaanse provincies in Italië.

"We kunnen onze afkomst en onze charismatische identiteit niet vergeten." De algemeen overste herinnert er de congregatie herhaaldelijk aan. "Het is een zegen dat medebroeders en zusters met een missionaire roeping ad gentesdeze zonder reserves aanvaarden en zich spiritueel en van harte willen toewijden aan de noden in de missies."

Het is missionarisleven is niet gemakkelijk. Het is een leven dat inzet en toewijding vraagt maar vooral absolute beschikbaarheid vereist. Maar het werpt vruchten af: de laatste jaren zijn er steeds meer roepingen in de landen waar er missionarissen werken: "Vertrek, met het goede voorbeeld en met het woord tot zielen redt, naar het land waar de Heer u zendt," zou Don Bosco zeggen!

De 25 salesianen-missionarissen zullen naar Ierland, België-Noord, Oekraïne, Turkije, Italië, Mongolië, Laos, Chili, Mexico, Argentinië, Zuid-Soedan trekken. Opvallend is de nieuwe aanwezigheid in Gambia, dat is nu het 43ste land met salesianen in Afrika en het 136ste in de congregatie. De groep missionarissen die nu gezonden wordt, telt 2 salesianen-coadjuteurs, 6 priesters en 17 jonge medebroeders-stagiairs. Zij komen uit volgende continenten : 2 uit Amerika, 3 uit Europa, 8 uit Afrika en 12 uit Azië. Interessant te melden is dat 9 salesianen uit India komen. Allen zullen voor hun vertrek een korte cursus volgen over ‘missionaris-zijn en salesianiteit’.

Het zendingsfeest wordt bijgewoond door 25 salesiaanse zusters, afkomstig uit de vijf continenten. Zij volgen momenteel een langere vormingscursus van drie maanden met het oog op hun zending als missionaris.

Bron: ANS